“Speram că vom putea tripla investițiile în digitalizare în următorii cinci ani Din ceea ce vedem că s-a aprobat (la nivel de ANRE, pentru viitoarea perioadă de reglementare de cinci ani – n.red.) nu putem spune, la o primă vedere, că reglementările sunt stimulative din acest punct de vedere”, a spus Dana Dărăban, directorul executiv al Federației ACUE, care grupează marile grupuri de energie și gaze, la o conferință pe teme de secturitate cibernetică în sectorul energietic, organizată de publicația “Focus Energetic”.
Ea a prezentat date legate de investițiile în rețele din Europa, pe partea de digitalizare, vorbind și despre tendința de creștere masivă.
“Vorbim de aproximativ 584 de miliarde de euro pentru rețelele electrice, doar în această decadă. Majoritatea acestor investiții sunt necesare pentru digitalizarea rețelelor de distribuție, pentru a fi, printre altele, monitorizate în timp real, controlabile de la distanță și sigure din punct de vedere cibernetic.
În 2022, Uniunea Europeană a lansat un plan de acțiune pentru digitalizarea sistemului energetic. S-a instituit grupul operativ pentru rețele inteligente (SEEG), care urmărește să asiste Comisia în ceea ce privește aspectele legate de transformarea digitală a sistemului energetic, dezvoltarea și implementarea de soluții energetice inteligente care sprijină și sunt aliniate strategic cu obiectivele dublei tranziții verzi și digitale.
Europa are nevoie de un spațiu european comun al datelor privind energia și se are în vedere începerea implementării, cel târziu în 2024. Factorul-cheie pentru un sistem energetic digitalizat este disponibilitatea datelor, accesul la date și schimbul de date pe baza unor transferuri de date sigure și fără întreruperi între părți.
Fără investiții în digitalizare, 74% dintre conexiunile esențiale, cum ar fi vehiculele electrice și sursele de energie regenerabilă, nu pot fi realizate în timp util, sus’ine Eurelectric. Vehiculele electrice, instalațiile fotovoltaice, pompele de căldură și numeroase alte dispozitive noi sunt echipate cu tehnologii inteligente care generează date și permit controlul de la distanță”, a spus oficialul ACUE.
Dana Dărăban a arătat că și autoritățile române trebuie să se preocupe de aceste lucruri.
“Vrem să vedem o preocupare similară cu cea de pe plan european si pe plan local în ceea ce privește promovarea și încurajarea investițiilor în digitalizarea rețelelor de distribuție, la nivelul legislației primare și secundare, împreună cu niste criterii foarte clare privind ce înseamnă exact investiții în digitalizare pentru distribuție”, a spus oficialul ACUE.
Președintele ANRE, George Niculescu, prezent la dezbatrere, a prezentat și investițiile făcute de distribuitori în digitalizarea rețelelor până acum, spunând că nu sunt “deloc mici”.
„Comitetul de reglementare a aprobat atât rata de rentabilitate, cât şi metodologia privind stabilirea tarifelor pentru perioada a V-a. Lucrurile sunt puse în ordine din această perspectivă. Pentru următorii cinci ani aşteptăm să vedem investiţii în reţele de distribuţie şi pe partea de digitalizare, în aşa fel încât gradul de prestare a serviciilor către consumatori să fie unul crescut.
Avem un operator de distribuţie, PPC, care în total, în perioada a 4-a de reglementare, a avut investiţii în digitalizare de 147 de milioane de lei în ceea ce înseamnă reabilitări staţii de transformare prin modernizare şi introducerea sistemelor de telecontrol, optimizarea consumului la clienţii finali, îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, utilizarea de date de consum de înaltă calitate, lucruri care generează servicii de calitate către clienţii de energie electrică. Distribuţie Energie Oltenia a avut un total de 150 de milioane de lei, în perioada a 4-a de reglementare, pentru extindere sistem SCADA, modernizarea anumitor linii prin creşterea capacităţii de distribuţie pentru preluare putere. Investiţii foarte importante făcute şi Delgaz Grid, de 49 de milioane de lei”, a afirmat oficialul ANRE. DEER, celălalt mare operator de distribuție, a investit în digitalizare circa 76 de milioane de lei în perioada a 4-a de reglementare, conform datelor prezentate.
Şeful reglementatorului în domeniul energiei a precizat că „în energie trebuie să grăbim lucrurile din perspectiva digitalizării pentru a avea un sector performant”.
” Sunt convins că fără digitalizare, un sector, indiferent despre ce sector al economiei vorbim, nu se poate dezvolta. Auzim de ani buni de zile că trebuie să digitalizăm ANAF-ul, spre exemplu, că trebuie să digitalizăm sistemul de sănătate. Sunt convins că şi în energie trebuie să grăbim lucrurile din perspectiva digitalizării pentru a avea un sector performant. Nu trebuie să uităm că toate lucrurile pe care le facem pentru a avea un sistem energetic sigur, robust, performant, dar capabil să livreze consumatorului de energie servicii la cele mai înalte standarde, fie că vorbim despre contorizare inteligentă, reţele inteligente, piaţă cu platforme online care să răspundă nevoilor de tranzacţionare rapid, e nevoie de integrarea surselor de energie regenerabile, automatizări în ceea ce priveşte distribuţia şi transportul de energie electrică.
Evident că sunt şi alte domenii care trebuie luate în considerare din acest punct de vedere, dar la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei ne uităm foarte atent de ce înseamnă investiţii în digitalizare a reţelelor în aşa fel încât să vedem îmbunătăţirea serviciilor”, a subliniat Niculescu.