Distribuitorii nu găsesc energie electrică pentru consumul rețelelor nici la prețuri de 500 de euro/MWh

Companiile de distribuție nu reușesc să cumpere energia pentru consumul propriu tehnologic nici la prețuri de 500 de euro/MWh. Ar fi vânzători, dar cer și mai mult.
Mihai Nicuţ - mie, 17 aug. 2022, 22:01
Distribuitorii nu găsesc energie electrică pentru consumul rețelelor nici la prețuri de 500 de euro/MWh

Fiecare dintre cele trei companii de distribuție ale grupului Enel din România, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia, a lansat în 16 august, pe una dintre piețele de contracte bilaterale găzduite de OPCOM, oferte de cumpărare de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor.

Primele două companii au dorit să cumpere energie bandă, 5 MW orari, pentru perioada ianuarie-martie 2023, iar ultima a solicitat pentru aceeași perioadă energie la o putere de 10 MW orari.

În fiecare caz, companiile de distribuție au oferit un preț de 2.465 de lei/MWh, grosier echivalentul a 500 de euro/MWh, un preț oricum mare.

Nu s-a pefectat însă nici o tranzacție, pentru că nu a venit nimeni să le vândă energie la acest preț. Singura ofertă de răspuns a venit de la Nuclearelectrica, producătorul de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă. Compania a vrut însă să vândă energia cu livrare în primul trimestru din 2023 la prețul uriaș de 2.800 de lei/MWh, adică la peste 560 de euro/MWh.

Consumul propriu tehnologic a devenit o chestiune spinoasă pentru distribuitori, în contextul creșterii galopante a prețurilor și, implicit, a costurilor lor de achiziție. El este inclus în tariful de distribuție, pe care îl plătesc toți consumatorii, care este reglementat de ANRE. De la 1 aprilie 2022, ANRE a aprobat majorarea tarifelor de transport și distribuție de energie, majorare care acoperă însă doar pierderile înregistrate anul trecut pentru că în tarife se recunoștea un cost de doar 450 de lei/MWh la achiziția de energie pentru CPT ori achizițiile s-au făcut și la 1.000 de lei.

În acest an, prețurile de achiziție din piață au continuat să crească accelerat astfel că, chiar și cu majorarea de tarife de la 1 aprilie, pierderile distribuitorilor se adâncesc, iar tarifele de distribuție nu mai pot crește până la 1 aprilie 2023.

Potrivit unor informații care au circulat în piață în luna aprilie, când energia era mult mai ieftină, se estima că  în cursul acestui an, pierderile cumulate ale distribuitorilor și transportatorului de electricitate din diferența dintre costurile de achiziție ale energiei pentru CPT și cât recuperează din tarifele aprobate de ANRE ar putea ajunge la 3,5 miliarde de lei.

Iar băncile, după cum s-a tot spus, încep să refuze să mai finanțeze distribuitorii, pentru că, după sumele împrumutate deja și pentru furnizare și pentru distribuție, au atins limita de expunere pe sectorul energetic.

Citește și:

Surpriză amară pentru distribuitorii de energie. Guvernul a scos, brusc, stimulentul acordat producătorilor la vânzarea energiei pentru consumul rețelelor

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...