Distribuție Oltenia a luat un credit de 320 de milioane de euro de la zece bănci – surse
Împrumutul a fost contractat de la zece bănci, din România și din UE, și a fost perfectat puțin după jumătatea lunii trecute. El se referă și la refinanțarea unor credite din trecut.
Informația apare într-un mesaj intern din ultima parte a lui martie, trimis de conducere angajaților și văzut de noi.
“În cursul acestei săptămâni, echipa Diviziei Financiare din cadrul CEZ Romania, în strânsă colaborare cu managementul DEO, a finalizat cu succes proiectul de refinațtare a companiei derulat pe parcusul a aproape un an și care a implicat negocieri cu un sindicat de 10 banci din Romania și UE. În cadrul aceluiași proiect, s-a obținut si refinanțarea unor credite anterioare. Totodata, a fost realizată extinderea finanțărilor pentru CEZ Vânzare cu încă două credite obținute de la banci locale”, scrie în mesajul consultat de noi.
Potrivit unor surse din piață, valoarea acordului total de împrimut sindicalizat se ridică la 320 de milioane de euro, pentru DEO.
Nu știm care este valoarea creditelor pentru firma de furnizare, da ce știm este că, deși MIRA vrea să o vândă, și s-a discutat intens cu Hidroelectrica în ultimele luni, nu s-a ajuns încă la un acord – s-a încercat incusiv ceea ce ce se cheamă “transfer de afacere”, iar cei peste 1,3 milioane de clienți din furnizare (CEZ Vânzare) sunt încă în portofoliul MIRA.
Din mesajul către angajați, reiese că asigurarea finanțării este foarte importantă pentru DEO, la fel cum a fost de fapt pentru toate firmele de distribuție din România, care au avut anul trecut mari probleme de cash-flow, pentru că au avut costuri mai mari care nu au putut fi recucoscute în tarife.
“Acesta a reprezentat un obiectiv strategic principal pe care ni l-am asumat încă de anul trecut, pe fondul crizei energetice provocată de evoluția prețului la energie electrică și gaze. Astfel, suntem în masură sa spunem acum că dispunem de lichiditățile necesare pentru finanțarea activităților curente, pentru îndeplinirea planului de investiții și pentru derularea proiectelor operaționale și strategice la care lucrăm sau pe care le aveam în vedere pentru demarare”, se mai arată în mesaj.
De altfel, cu excepția Enel, care a primit toamna trecută un credit de firma-mamă (Enel vinde acum afacerea din România), toate celelalte companii mari de distribuție și furnizare a trebuit să apeleze integral la credite bancare pentru a putea opera. Ultimul exemplu este al Grupui Electrica, care a contractat 180 de milioane de lei de la BERD pentru distribuție, după ce toamna trecută mai contractae unul de 240 de milioane.
De la 1 aprilie, ANRE a majorat tarifele de distribuție a energiei electrice. Pentru DEO, majorarea, la joasă tensiune, este de 24%, până la 338 de lei/MWh.
Distributie Oltenia asigură distribuția energiei electrice pentru clienții din 7 judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Deținută anterior de grupul CEZ, este acum controlată de fondul Australian de investiții MIRA și are circa 1,5 milioane de clienți (date 2021).