‘Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA, notificând în acest sens ELCEN în cursul zilei de astăzi (joi – n.r.), cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi. Această plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă până la sfârşitul acestei luni, sunt condiţii preliminare şi obligatorii pentru ridicarea popririi’, subliniază sursa citată.
Anterior, ELCEN a anunţat, într-un comunicat remis AGERPRES, că Distrigaz Sud Reţele a instituit poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti pentru suma de 11,67 milioane de lei şi există riscul major ca, începând din data de 10 septembrie, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată.
‘Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către directorul general Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti. Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru suma de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale. Precizăm că debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere s-a achitat cu depăşirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET Bucureşti a obligaţiilor de plată înregistrate faţă de Electrocentrale Bucureşti, ce depăşesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei’, se arată în comunicat.
Conform documentului, în acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN.
‘Conform OG 36/2006, plata subvenţiei trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la primirea decontului. Scadenţa acestei obligaţii de plată, la data prezentei, este depăşită în mod nejustificat. Din cauza acestui blocaj, ELCEN se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată’, menţionează Electrocentrale Bucureşti.
La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat miercuri seară, într-o declaraţie remisă AGERPRES, că RADET are o datorie faţă de ELCEN pe care trebuie să o achite, iar dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată şi nu va putea livra agent termic şi apă caldă către RADET.
La începutul acestei săptâmâni, ELCEN arăta, într-un comunicat, că aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unor datorii de 147,2 milioane de lei.