Divergenţele dintre liderii UE afectează dobânzile Italiei şi Spaniei

Economica.net
25 09. 2012
rising_cost_graphic_84585700

Preţul obligaţiunilor spaniole şi italiene a scăzut luni şi marţi pe pieţe, iar costul de finanţare al Spaniei a crescut la o licitaţie de titluri de stat, în timp ce Italia s-a confruntat cu cerere în scădere într-o operaţiune de finanţare efectuată marţi, transmite Bloomberg.

Cotaţia „bundurilor” germane a crescut pentru cea de-a doua şedinţă consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborât pe pieţele secundare la minimul ultimelor două săptămâni.

Guvernul spaniol a cerut marţi Băncii Centrale Europene să precizeze ce sumă intenţionează să aloce intervenţiei pe piaţa obligaţiunilor pentru reducerea costurilor de finanţare, informaţie necesară pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin internaţional.

Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte marţi la Berlin cu preşedintele BCE, Mario Draghi.

Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marţi cu 8 puncte de bază, la 3,11 puncte procentuale, iar preţul titlurilor cu maturitatea în 2014 a coborât cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobânda titlurilor italiene de maturitate similară a urcat cu 7 puncte de bază, la 2,32%.

Spania a împrumutat marţi 4 miliarde euro prin titluri cu scadenţa la trei luni, atingând ţinta de finanţare cu preţul unui randament de 1,2%, cu aproape o treime mai ridicat decât la ultima operaţiune de acest tip, din 28 august.

Italia a plasat pe piaţă obligaţiuni de 3,94 miliarde euro cu scadenţa la doi ani, uşor sub ţinta de finanţare, de 4 miliarde euro.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor germane cu maturitatea la 10 ani a coborât cu 5 puncte de bază , la 1,51%.

Agenţia federală de finanţare de la Franfkurt a anunţat marţi că Germania va împrumuta în trimestrul patru 52 miliarde euro de pe pieţe, nivel echivalent cu cel prevăzut în planul de finanţare stabilit în iunie, pentru a profita de cererea solidă din piaţă şi de dobânzile reduse.