Diverta ajunge la break-even, dar afacerea a intrat la apă

18 12. 2012
diverta_bun_82581400

Business-ul Diverta, cel mai mare lanţ de librării din România acum doi ani. La un an de la intrarea în perioada de reorganizare, care s-a produs în decembrie 2011, compania  Pro Express Retail, care operează librăriile Diverta va ajunge la break even. Afacerile s-au diminuat însă cu peste 40%, ca urmare a reducerii numărului de magazine.  „Estimăm că Diverta va încheia anul 2012 cu o cifra de afaceri de 12 milioane de euro. Vânzările organice, pe metru pătrat de magazin, sunt similare cu cele din 2011, iar estimările sunt că societatea va avea un EBITDA aproape de punctul de break even”, au declarat pentru ECONOMICA.NET  oficialii Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar Diverta. În 2010, compania a avut un rulaj de aproximativ 21 de milioane de euro, în timp ce anul trecut cifra de afaceri a companie a fost de aproximativ 16,5 milioane de euro.

Cum au reuşit

Principala măsură luată de administratorul judiciar pentru Diverta a fost să taie drastic din costuri, eliminând în primul rând magazinele neperformante. În prezent, reţeaua are 31 de magazine, la jumătate faţă de luna mai 2010 când societatea şi-a cerut în instanţă intrarea în insolvenţă. Anul acesta, au fost închise 8 locaţii neprofitabile, dar au avut loc şi relocări în 2 oraşe şi o inaugurare în centrul Bucureştiului. De asemenea, compania a modificat range-ul de produse şi a căutat soluţii pentru fidelizarea clienţilor.  „Estimăm ca la finalul lui 2012 Diverta se va afla la nivel de break even, iar la atingerea pragului au contribuit măsurile luate în perioada de reorganizare. S-au luat măsuri de optimizare a reţelei, au fost închise locaţiile neprofitabile şi relocate pe suprafeţe mai mici sau în locaţii noi, ori au fost dechise magazine când au apărut oportunităţi. Au fost aduse la nivel de gamă segmente noi, ca cel de travel, sau au crescut gamele existente deja (gifts). Şi nu în ultimul rând, a fost lansat un instrument de fidelizare pentru clienţi, cardul Club Diverta”, au explicat oficialii CITR.

Mai puţini salariaţi

Reducerea numărului de librării a condus implicit şi la concedieri, numărul angajaţilor scâzând la aproximativ 250 de oameni faţă de 400 câţi erau iniţial. „Ca în orice companie de retail, dinamica personalului este strâns legată de evoluţia reţelei: au loc angajări atunci când se deschid locaţii noi şi reduceri de personal atunci când se închid unităţi. În plus, în perioada de sezon (august-octombrie şi decembrie) creşte grila de personal pentru a putea face faţă volumului suplimentar”, ne-au mai declarat oficialii casei de insolvenţă.

Cu datoriile la zi

Oficialii CITR mai spun că Diverta este cu datoriile la zi şi că toate tranzacţiile se fac sub observaţia Casei de Insolvenţă. Cu doi ani în urmă, datoriile societăţii depăşeau 10 milioane de euro. Firma a intrat în perioada de reorganizare în decembrie 2011, iar planul de reorganizarea se referea la o perioadă de 18 luni. „Reorganizarea se finalizează la sfârşitul lunii mai 2013”, au mai precizat reprezentanţii administratorului judiciar al Diverta.