Dividendele reaprind conflictul la SIF Oltenia. Administratorii susţinuţi de Florin Pogonaru pleacă

31 03. 2014
ciurezu_pogonaru_31164900

Trei membri ai CA al SIF Oltenia şi-au dat demisia ca urmare a neînţelegerilor dintre grupul de acţionari care încă îl mai susţine pe preşedintele  SIF Oltenia Tudor Ciurezu şi un grupul format ad-hoc, din mai multe fonduri de investiţii şi oamenii de afaceri Florin Pogonau şi Gheorghe Iaciu.

Demisionarii sunt Ana-Barbara Bobircă, care se află la originea izbucnirii publice a conflictulului,  Daniela Toader şi Petre Ghibu. Fondurile de pensii ale ING şi Gheorghe Iaciu au 7,33 % din acţiunile SIF5. 

Ana-Barbara Bobircă a fost susţinută, anul trecut, de fondul de investitii Business Capital for Romania Opportunity Fund (al BCR), fond la care ea este preşedinte al Comitetului de investiţii. Fondul a luptat alaturi de SIF Oltenia pentru controlul producatorului de ulei alimentar Argus Constanta (UARG), cu omul de afaceri Catalin Chelu. Atunci a fost consolidată alianţa dintre Ciurezu,  BCR (al cărei acţionar important mai este încă SIF5) şi omul de afaceri Florin Pogonaru.

Petre Ghibu a lucrat şi pentru Florin Pogonaru, care controlează compania Prodplast. Daniela Tudor a fost director financiar la firma de private equity Axxess Capital şi a fost  propusă de Prodplast (firma controlată de  Florin Pogonaru).

Ana-Barbara Bobircă a declanşat public conflictul dintre Pogonaru şi Ciurezu, declarând că SIF5 poartă negocieri privind vânzarea pachetului de acţiuni la BCR; – că ar încuraja acţionarii importanţi să participe la majorarea capitalului social, în scopul diluării ponderii acţionarilor pasivi; – şi că ia în considerare mutarea sediului din Craiova în Bucureşti.

Ciurezu a replicat, ulterior, negând cu agresivitate declaraţiile colegei sale.

Miza conflictului constă şi în vânzarea pachetului de acţiuni ale BCR deţinut încă de SIF Oltenia. Florin Pogonaru este un apropiat  al austriecilor de la BCR, care ar fi bucuroşi să scape de un acţionar (eventual) incomod.

Totodată, vânzarea pachetului BCR ar putea finanţa şi dividende mai mari.

Randamentul dividendului dat de SIF5 ar fi de peste 8%, respectiv de peste 10%, la preţul de achiziţie a acţiunilor din această dimineaţă, pentru un dividend de 0,16, respoectiv 0,21 lei / titlu.