Divizia auto a Xiaomi pune accent pe creștere în detrimentul profitului înainte de extinderea internațională

Xiaomi, companie chineză cunoscută în special pentru telefoanele sale inteligente și alte gadget-uri, este gata să își extindă gama de mașini electrice dincolo de recent lansatul SU7. Următorul pas, extinderea diviziei auto pe plan mondial.
Robert Stan - vin, 23 aug. 2024, 11:58
Divizia auto a Xiaomi pune accent pe creștere în detrimentul profitului înainte de extinderea internațională

Xiaomi prioritizează deocamdată creșterea noii sale divizii de vehicule electrice în detrimentul marjelor de profit, a declarat directorul financiar Alain Lam pentru Bloomberg TV. Având pe piața din China un singur produs din această zonă, SU7, și acela lansat doar de câteva luni, Xiaomi înregistrează pierderile normale, aferente intrării pe o nouă piață. Divizia auto va avea nevoie de ceva timp pentru a stopa pierderile, a explicat Alain Lam.

„Ne concentrăm mai mult pe creșterea noastră decât pe profitabilitate în acest moment. (…) Noi chiar credem că volumul va aduce profit în viitor. Acum, în acest moment, avem doar un singur model (n.n. – în gama de vehicule) și suntem departe de ceea ce numim profitabilitate. Trebuie să continuăm să investim în această afacere”, a declarat Lam.

Xiaomi și-a propus să investească 10 miliarde de dolari în dezvoltarea de automobile electrice inteligente, făcând un pariu îndrăzneț cu care își dorește să reproducă succesul de care s-a bucurat în domeniul smartphone-urilor. Mai mult chiar, Lei Jun, fondatorul companiei, a impus ca obiectiv al diviziei auto plasarea între primii cinci producători de mașini din lume în 15 – 20 de ani.

Desigur, pentru asta este nevoie de investiții importante. Deocamdată, Xiaomi a înregistrat o pierdere netă a diviziei de mașini electrice și alte inițiative noi de 1,8 miliarde de yuani (252 de milioane de dolari) numai în al doilea trimestru. Și a livrat în aceeași perioadă doar 27.307 de vehicule. În baza calculelor Bloomberg, asta înseamnă că șefii Xiaomi și-au permis să piardă aproximativ 60.000 de yuani pentru fiecare mașină vândută.

În acest context, Lei Jun a scris pe contul său Weibo că intrarea în industria auto a fost dificilă și, tocmai de aceea, le-a cerut înțelegere „soldaților” Xiaomi în această „fază de investiții”.

În ciuda pierderilor inițiale, la doar câteva săptămâni după lansarea primei mașini electrice, Xiaomi SU7, compania a ridicat ținta vânzărilor pentru întregul an 2024 de la 100.000 de unități la 120.000.

De altfel, pe 21 august, Lu Weibing, președintele Xiaomi, a anunțat analiștii că se așteaptă la o creștere a livrărilor în lunile următoare, iar pierderile să se diminueze treptat.

Compania dezvoltă acum mai multe vehicule electrice pentru a concura cu liderii industriei. Primul dintre acestea pare a fi un SUV similar cu Tesla Model Y care va ajunge pe piață în 2025 notează Bloomberg. Totodată, Xiaomi își extinde capacitatea de producție prin recenta achiziție a unui spațiu industrial lângă Beijing.

Deși oficialii companiei chineze nu sunt dispuși să vorbească despre programul lor de extindere internațională a gamei de vehicule electrice, Europa pare a fi o țintă apropiată. Asta în ciuda noilor taxe impuse de Comisia Europeană care, eventual, doar au amânat debutul mașinilor Xiaomi pe Bătrânul Continent.

O dovadă în acest sens este prezentarea sedanul SU7 la Paris, în timpul Jocurilor Olimpice, precum și declarația fondatorul companiei care a menționat, tot în capitala Franței, că acest model va fi disponibil la nivel global. Oficialul nu a oferit un calendar al expansiunii în afara Chinei.

Cu câteva zile în urmă, pe 17 august, și președintele companiei, Lu Weibing, a menționat că Xiaomi studiază modalități de a își distribui mașinile în Europa. „Avem în vedere extinderea globală, deși în acest moment încercăm să satisfacem cererea clienților din China”, a menționat oficialul.

Te-ar mai putea interesa și
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e problema
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e ...
Asociația companiilor de utilități ACUE avertizează că viitorul cadru de reglementare, aplicabil de la 1 ianuarie 2025, nu mai permite încurajarea cofinanțărilor din banii proprii ai......
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul ...
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Veniturile bugetare nete au depăşit 300 de miliarde de lei la finalul lunii august a acestui an, sumă care reprezintă ...
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului Kylian Mbappe
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului ...
Liga de Fotbal Profesionist din Franţa (LFP) a ordonat joi clubului Paris Saint-Germain să vireze suma de 55 de milioane ...