Divizia din Slovacia a Enel investigată pentru gestionarea proastă a activelor

Economica.net
23 07. 2014
enel_energia1_64489200

În urmă cu două săptămâni grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

Poliţia şi oficialii din Slovacia nu au spus dacă a fost declanşată urmărirea penală în acest caz sau dacă este implicat vreunul din reprezentanţii companiei. La rândul său, compania Slovenske Elektrarne, cel mai mare producător de energie electrică din Slovacia, a informat doar că va coopera cu poliţia.

O parte din documentele căutate de poliţie ar putea fi legate de procesul de privatizare a Slovenske Elektrarne din urmă cu un deceniu de către Guvernul de centru-dreapta de la acea dată, a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul slovac al Economiei, care gestionează participaţia minoritară a statului la Slovenske Elektrarne.

Poliţia a informat doar că documentele sechestrate au legătură cu o investigaţie dar nu a oferit alte detalii. ‘În acest moment putem confirma doar că începând cu data de 30 iunie a acestui an poliţia a demarat o investigaţie asupra unor posibile infracţiuni privind încălcarea obligaţiilor în ceea ce priveşte gestionarea activelor terţelor părţi şi a falsificării documentelor financiare şi comerciale’, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei slovace Michal Slivka.

În anul 2006, Enel a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Slovenske Elektrarne pentru 839 milioane de euro şi a promis că va investi alte 1,9 miliarde de euro în companie timp de 10 ani. În cadrul acordului de privatizare, Enel a promis că va finaliza construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Mochovce, un proiect de 3,9 miliarde de euro afectat de numeroase întârzieri şi depăşiri de buget.

În paralel, în România, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica şi aflată în subordinea Departamentului pentru Energie, va deschide o acţiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, în cazul vânzării de către Electrica a participaţiei minoritare din fosta filială Muntenia Sud, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a prezentat o notă în Guvern pe acest subiect. ‘Cu această ocazie, membrii Executivului au fost informaţi că statul român, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea ‘Put’, exact aşa cum a fost deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel (dreptul de Opţiune ‘Put’)’, se arată în comunicat.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.