DN AGRAR Group, cel mai mare producător de lapte de vacă din România, a început să producă îngrășăminte organice și intră pe piața certificatelor de carbon. Va investi inițial 180.000 de euro

DN AGRAR Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și lider în producția de lapte de vacă, a început să producă compost în noua fabrică dedicată din cadrul fermei DN AGRAR Apold. Producătorul a finalizat lucrările la prima unitate automată de compostare a gunoiului de grajd și a instalației de producere a îngrășămintelor organice în care a investit 1,8 milioane de euro și care va produce 7.000 de tone de îngrășământ organic pe an. De asemenea, până la sfârșitul anului 2026 compania estimează că va obține primele credite de carbon.
Alina Stanciu - mar, 05 nov. 2024, 10:13
DN AGRAR Group, cel mai mare producător de lapte de vacă din România, a început să producă îngrășăminte organice și intră pe piața certificatelor de carbon. Va investi inițial 180.000 de euro

După doi ani de la demararea proiectului în care a investit 1,8 milioane de euro, DN AGRAR Group a început să producă în cadrul fermei Apold îngrășăminte organice printr-un sistem integrat de gestionare a deșeurilor generate de creșterea animalelor, anunță compania. Astfel, nouă unitate va transformă anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrășământ organic.

„DN AGRAR marchează un nou pas către consolidarea modelului economic circular la nivelul Grupului prin implementarea primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd, la fermă din Apold. În paralel cu începerea operațiunilor, am inițiat procesul de obținere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs, iar până la sfârșitul anului 2026 estimăm să obținem primele credite de carbon. Proiectul integrat dezvoltat în jurul fabricii de compost va aduce beneficii economice semnificative, inclusiv venituri suplimentare din vânzarea compostului și din creditele de carbon obținute prin reducerea emisiilor de metan”, a declarat Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie și IR, DN AGRAR Group:

Fabrica de compost va produce îngrășăminte organice atât pentru nevoile interne ale grupului, cât și pentru vânzarea externă, ceea ce va însemna, estimează grupul, o creștere a veniturilor companiei. O tonă de îngrășământ organic ambalat în saci mari poate fi vândută în prezent cu 230 – 300 de euro.

Urmează însă o perioadă de certificare a îngrășămintelor organice care durează, în general, între trei și șase luni.

De asemenea, în 2025, o parte semnificativă din îngrășământul produs va fi utilizat de grup pentru a testa și optimiza produsul în vederea certificării ca îngrășământ organic.

„Valorificarea gunoiului de grajd prin producerea de compost va aduce eficientă operațională, reducând considerabil costurile asociate transportului și gestionării deșeurilor. Pe lângă avantajele economice, producția de compost va contribui la îmbunătățirea fertilității solului și la reducerea utilizării îngrășămintelor chimice, susținând astfel o agricultură mai sustenabilă”, mai anunță compania.

Între timp, compania a început procesul de obținere a certificatelor voluntare de carbon. Acest proiect, care necesită o investiție inițială de 180.000 de euro și un proces de doi ani, va permite DN AGRAR să obțină aproximativ 16.000 de certificate anual.

DN AGRAR intenționează să extindă această linie de afaceri prin dezvoltarea unui canal de vânzări dedicat și avansarea procesului de certificare pentru a obține acreditarea internațională „Gold Standard” pentru creditele de carbon. Această certificare utilizează metode inovatoare pentru a cuantifica, certifica și maximiza impactul asupra securității climatice și dezvoltării durabile, conform standardelor „Gold Standard for the Global Goals”. Certificarea va fi valabilă timp de 5 ani.

Amintim că DN AGRAR a anunțat recent semnarea unui acord de cooperare pentru cea mai mare unitate de producție de biometan din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW. Coampania  va furniza materiile prime pentru producția de biometan printr-un contract pe termen lung, în timp ce BSOG Energy va dezvoltă infrastructură necesară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Reducerea deficitului exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice este periculoasă
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Reducerea deficitului exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice este periculoasă
Reducerea deficitului fiscal exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice reprezintă o măsură extrem de periculoasă, care riscă să afecteze profund sectoarele deja vulnerabile din România,......
Hidroelectrica, cea mai reclamată companie din energie, anul trecut
Hidroelectrica, cea mai reclamată companie din energie, anul trecut
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizor pentru mai mult de jumătate de ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 752 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de ...
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei ...