Ministrul Transporturilor: Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă ziua pentru lucrări la A1 Sibiu – Pitești

03 07. 2024
dn7

„O să merg vineri împreună cu domnul director Pistol și cu colegi din CNAIR la fața locului. Știți că avem acest lot 2 de pe Sibiu – Pitești care implică defrișări, acestea au fost aprobate.Aceste lucruri trebuie a fi făcute dacă vrem să facem această autostradă. Dacă vrem să nu o facem, nu închidem DN7. Cert este că în acest moment aceste lucrări nu pot fi făcute sub trafic. Asta ar pune în pericol siguranța traficului, ar pune în pericol viața celor care circulă pe DN7 și asta nu și-o poate asuma nimeni”, a explicat Grindeanu.

DN7, închis ziua pentru o lună

Potrivit lui, din 8 iulie până în 9 august vor fi făcute aceste lucrări absolut necesare pentru a realiza Autostrada Sibiu – Pitești. „Nu există altă variantă”, a subliniat ministrul Transporturilor.

Acesta a menționat că Poliția Rutieră împreună cu CNAIR vor transmite rutele alternative la DN7 pe perioada zilei. Pe perioada de noapte, DN7 va fi deschis.

În aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), mai exact pentru primul kilometru dinspre Boița. Aici urmează să fie construit un viaduct de 650 de metri. Amintim că asocierea Mapa – Cengiz a câștigat contractul pentru acest lot montan din prima autostradă transcarpatică a României.

Primele lucrări la cel mai dificil lot din Autostrada Sibiu – Pitești urmau să înceapă în mai

La începutul anului a apărut informația conform căreia antreprenorul Mapa – Cengiz a predat proiectul pentru autorizația de construire (PAC) aferent uneia dintre secțiunile lotului 2 Boița – Cornetu, potrivit unui răspuns al CNAIR pentru pasionații de infrastructură.

 

Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructură (API) apreciază că ar fi un miracol să fie finalizat în cinci ani acest tronson montan din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), cel mai important proiect rutier al României.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Asociația Pro Infrastructură (API) întreba referitor la acest tronson montan al A1 dacă „începem și cu sapa sau stăm doar cu Mapa?”.

Potrivit API, lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești ar trebui să vadă startul în teren în acest an. „Este cel mai dificil tronson de autostradă contractat: 31,33 kilometri și 4,25 miliarde lei plus TVA pentru lucrări prin peisaje ca-n Alpi, 7 tuneluri, vreo 50 de viaducte, poduri și pasaje, păduri întregi de tăiat și mutat, acces teribil de greu prin creierii munților croșetând pe lângă Olt, calea ferată și DN7″, arată cei de la API.

Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km)
Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;
Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);
Valoarea contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: Proiectare;
Termen deschidere: 2028.

Autostrada Sibiu – Pitești (A1) va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.