DNA cere urmărirea penală a ministrului de Interne Petre Tobă
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr să-i ceară preşedintelui României încuviinţarea urmării penale a ministrului de Interne, Petre Tobă, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul privind deturnările de fonduri din bugetul DIPI.
Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.
„La data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcţia Naţională Anticorupţie se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, arată procurorii DNA.
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
„Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI”, precizează procurorii.
Anchetatorii mai spun că, în alte situaţii, ministrul Petre Tobă a declasificat documente, la cererea procurorilor.
Anchetatorii precizează că au ataşat cererii transmise procurorului general referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de nouă volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
În luna mai 2016 fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.
Dosarul a fost supranumit „Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI a un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.
Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea.