Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, Dan Adamescu, administrator în fapt al firmelor The Nova Group Investments Romania şi Epsilon Estate Provider la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu în formă calificată, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni).
În dosar, pentru abuz în serviciu, au fost deferiţi justiţiei: Angela Toncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, la data faptei vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului.
De asemenea, au fost trimişi în judecată, pentru fapte similare, Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări, Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice, şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
DNA susţine că Adamescu a administrat, în perioada 2011 – 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.
Administrarea defectuoasă a constat, conform procurorilor, în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.
Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu.
‘În perioada 2011 – 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei’, se arată în comunicat.
Anchetatorii au reţinut că omul de afaceri a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de aproximativ 106 milioane lei, fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale Astra.
Procurorii mai susţin că el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care aceasta era în procedură de faliment.
‘De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adăuga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a încasat doar suma de 358.768 lei. Într-un alt context, în perioada iunie – iulie 2011, Adamescu (…) a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Astra. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare. Inculpatul a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding)’, se spune în comunicat.
DNA menţionează că, în 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.
Procurorii au constatat că achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu, Baltă şi Buzoianu, Constantinescu, Popa şi Moldoveanu, Ruse, Nemeş şi Ivan, deşi cunoşteau că firma nu îndeplinea condiţiile.
‘Cum societatea de asigurare reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare’, precizează sursa citată.
DNA menţionează că Adamescu şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii Astra din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale firmei.
‘Dan Adamescu, la 14 august 2008, a solicitat şi obţinut de la CSA (actuala ASF), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia’, se mai arată în comunicat.
În acest sens, au reţinut anchetatorii, Angela Toncescu a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută de reprezentanţii Astra.
Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de peste 788 milioane lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cu suma totală de peste 714 milioane lei.
‘Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că prin faptele inculpaţilor cercetaţi în prezenta cauză, la nivelul SAR Astra SA au fost reţinute, de către ASF, încălcări grave ale legislaţiei speciale privind activitatea de asigurare şi supraveghere a asigurărilor ce au condus la premisele declarării falimentului societăţii. De asemenea, s-ar fi cauzat şi o tulburare semnificativă a bunului mers al CSA (actual ASF), ca organism cu atribuţii de supraveghere a societăţilor de asigurare, constând în periclitarea protecţiei asiguraţilor şi a stabilităţii pieţei asigurărilor, având în vedere dificultăţile financiare majore constatate la nivelul SAR Astra SA şi măsurile fără precedent care au fost dispuse de către autoritate’, mai precizează DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune faţă de Adamescu, precum şi a sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de peste 857 milioane lei asupra unor acţiuni şi părţi sociale pe care omul de afaceri le deţine la diferite societăţi comerciale.