Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nelu Iordache, la data faptelor asociat şi administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi delapidare.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Mioara (fostă Stancu) Băluţă, la data faptei angajată în cadrul unei bănci, Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă şi a societăţii Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada februarie – aprilie 2011, Nelu Iordache Nelu, în calitatea menţionată mai sus, a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636,79 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.
‘Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad’, precizează DNA.
Ulterior, arată sursa citată, până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi ‘justificat-o’ prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.
‘Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus’, se menţionează în comunicat.
Anchetatorii precizează totodată că, fiind audiate în prezenta cauză, Mioara (fostă Stancu) Băluţă, angajată a unei bănci, şi Luiza (fostă Cristescu) Maria Ilie au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 – 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima îşi desfăşura activitatea, au fost desfăşurate operaţiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită şi retrasă vreo sumă de bani.
DNA informează că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 8.988.122,01 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.