DNA: Nicuşor Constantinescu, reţinut de procurorii anticorupţie pentru comiterea a cinci infracţiuni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut joi seară pentru 24 de ore de către procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanţa pentru comiterea a cinci infracţiuni, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 18:04
DNA: Nicuşor Constantinescu, reţinut de procurorii anticorupţie pentru comiterea a cinci infracţiuni

DNA a informat, printr-un comunicat remis presei, că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel este acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată), precum şi de tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

„În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/ 2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/ 2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice”, conform DNA.

Procurorii susţin că preşedintele CJ Constanţa a alocat în mod ilegal bani unor asociaţii şi fundaţii.
„În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. Şi de această dată, finanţarea şi plăţile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare”, au menţionat procurorii anticorupţie.

Conform acestora, pe 14 şi 22 mai 2012, Constantinescu a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor şi apropiaţilor acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012.

În cursul anului 2012, preşedintele CJ Constanţa, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa precum şi a unor infracţiuni de spălare a banilor.

„La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel (…) a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”, potrivit DNA.

Procurorii au informat că, în perioada 2009 – 2015, Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat mai multe acţiuni ilegale.

„A aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate, la care inculpatul detine 25% din părţile sociale; a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei; a încheiat 6 contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro); a efectuat plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană, aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 lei”, au precizat anchetatorii.

Potrivit acestora, la data de 12.02.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/ 2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

Procurorii DNA au informat că în aceeaşi cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, procurorii beneficiind de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Constantinescu va fi prezentat vineri judecătorilor Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...