DNA: Victor Ponta, pus sub control judiciar. Fostul premier, acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ponta ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 09:44
DNA: Victor Ponta, pus sub control judiciar. Fostul premier, acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus începerea urmăririi penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marţi, faţă de fostul premier Victor Ponta. El este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de complicitate la spălare de bani.

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine”, susţin procurorii.

Ei arată că Ponta ar fi urmărit să câştige capital electoral.

„Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”, potrivit anchetatorilor.

DNA susţine că vizita fostului lider străin a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a făcut prin interpuşi.

„Pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.
În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte”, precizează procurorii.

Pe timpul controlului judiciar, Victor Ponta trebuie să să se prezinte la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată, ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţia Capitalei – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, Ponta nu are voie să părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent, să nu se apropie de alte persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

Fostul premier nu are voie nici să facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi.

Deputatul independent Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, că în dosarul în care a fost citat, alături de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploieşti, este cercetat modul în care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, în România, titlul de Doctor Honoris Causa.

„Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Toate activităţile mele din ultimii 15 ani fuseseră prinse într-un dosar. Faptul că acum vin în cascadă noi şi noi dosare nu mi se pare normal. Am fost citat la DNA Ploieşti pentru astăzi (marţi, n.r), dar acum sunt la Înalta Curte şi nu pot pleca. Este vorba despre un nou dosar, din ce am înţeles eu este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred că acum cei de la DNA Ploiesti investighează problema Tony Blair”, a spus Sebastian Ghiţă.

El a precizat că procurorii nu i-au comunicat ce calitate are în noul dosar şi a spus, ironic, că speră ca anchetatorii să nu îl întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair şi Barack Obama.

„Nu ştiu toate acuzaţiile. Totuşi, ştiu că în acest dosar este vehiculat şi numele fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Când m-au sunat procurorii, nu mi-au spus ce calitate am. La felul în care fac ei dosare sper să nu mă întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair şi Obama”, a adăugat Ghiţă.

Deputatul a fost de părere că în dosar nu e vorba despre corupţie, iar instanţa supremă ar trebui „să modereze această superputere care este DNA”.

„Nu cred că este vorba de nicio corupţie în acest dosar. Cred că suntem foarte restrictivi în ceea ce priveşte activităţile noastre. Eu am spus-o şi în Parlament, mâine poimâine şi o vânzare de casă, o vânzare de maşină cu un mic denunţ aranjat poate deveni caz de corupţie care ucide. După şedinţa de la Înalta Curte mă duc la DNA Ploieşti. Trebuie să ne obişnuim în acestă ţară cu salvarea şi temperarea unor situaţii uneori excesive cu care cu greu mă obişnuiesc eu, darămite oamenii normali. Înalta Curte trebuie să modereze această superputere care este DNA. În acest dosar sunt implicaţi Ponta şi Tony Blair. Eu nu am participat la acea întâlnire”, a precizat Ghiţă.

Deputatul a fost prezent la instanţa supremă, pentru un termen în procesul în care este acuzat că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru finanţarea echipei de baschet ASESOFT de către primărie.

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, marţi, la sediul DNA Ploieşti, unde a fost citat în calitate de suspect într-un dosar în care procurorii îl cercetează pentru că ar fi primit bani de la un politician pentru ca acesta să candideze într-un colegiu considerat eligibil la alegerile parlamentare din 2012.

Victor Ponta a ajuns la DNA Ploieşti marţi, în jurul orei 11.00, iar la intrarea în sediul Parchetului anticorupţie a spus: „Semnez condica”, fără a face alte comentarii. La ieşirea din sediul DNA, după circa o oră şi jumătate Ponta a spus că nu poate face declaraţii, deoarece nu îi dau voie procurorii.


Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...