„Pot să vă spun că, până în acest moment, avem 1.007 de solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 de solicitări de înfiinţare de secţii de votare şi aceste 334 nu înseamnă că înfiinţăm trei secţii de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în faţa faptului de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare, în momentul de faţă. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetăţean, îi încurajăm pe cetăţeni să facă astfel de solicitări pentru ca dreptul lor constituţional să fie exercitat în condiţiile optime puse la dispoziţie de către Parlament prin legile 288 şi 208 aprobate anul trecut”, a declarat Marian Muhuleţ, într-o conferinţă de presă susţinută la MAE.
Muhuleţ a precizat că, oficial, potrivit datelor deţinute sunt aproximativ 500.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.
El a apreciat că, în acest moment, românii din străinătate sunt mai favorizaţi decât românii din ţară, în perspectiva dreptului de vot.
„Sunt discriminaţi pozitiv şi este de datoria lor să cunoască şi să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informaţiile. Îşi pot prelua informaţii de acolo, îşi pot descărca cererile de vot prin intermediul corespondenţei sau prin intermediul unei secţii mai aproape de domiciliu sau de reşedinţa lor şi să o transmită în termen util”, a adăugat Muhuleţ.
Vicepreşedintele AEP a precizat că vor fi organizate secţii de votare atât în misiunile diplomatice, cât şi acolo unde cetăţenii solicită acest lucru. El a solicitat Executivului emiterea cât mai urgentă a hotărârii de Guvern care să stabilească data alegerilor parlamentare.