Doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate – PAID

13 10. 2022
Man signing a contract when buying a new house
Conceptual image of a man signing a mortgage or insurance contract or the deed of sale when buying a new house or selling his existing one with a small wooden model of a house alongside

„Evenimentele naturale pot produce pagube. Cred că avem suficiente motive să încetăm să mai gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Iată că ni se întâmplă şi ni s-au întâmplat în ultimii ani lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată a fi posibile. De aceea spun că sunt lucruri care trebuie să ne facă să gândim mult mai mult atunci când avem de luat decizii referitoare la protecţia noastră”, a spus Nicoleta Radu, la Biblioteca Naţională, scrie Agerpres.

Directorul PAID România a amintit că pentru protecţia împotriva dezastrelor, „există mecanismul asigurării şi el trebuie activat”.

„În România avem asigurarea obligatorie a locuinţelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact – cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. Este un mecanism accesibil. Poliţa a fost 8 lei pe lună şi cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuinţe nu au niciun fel de protecţie în faţa dezastrelor naturale (…) Ne-am dori ca aceia care văd expoziţia să încheie şi o asigurare”, a adăugat Nicoleta Radu.

Şeful Serviciului Prevenirea Dezastrelor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Francisc Senzaconi, a făcut un apel la „creşterea rezilienţei”, prin pregătirea pentru evenimente majore precum dezastrele naturale.

„Trăim într-o lume în care dezastrele au început să devină din ce în ce mai ‘obişnuite’, în ghilimele, adică ne întâlnim cu ele din ce în ce mai des. Şi cu toate acestea nu suntem conştienţi de impactul acestora asupra noastră. Pe lângă măsurile autorităţilor (…), există o parte de prevenire care este la îndemâna cetăţenilor şi care se aplică nu în etapa acută a dezastrelor, pe care noi o gestionăm, ci în etapa următoare, de post-dezastru, când nevoile populaţiei se schimbă. Aceste instrumente sunt, printre altele, asigurările”, a declarat Senzaconi.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.