Doar 4-6% din insolvenţe sunt frauduloase la nivelul UE. Scepticismul de fraudă se menţine

Economica.net
27 02. 2014
insolvent_48617800_10457400_67006400

‘Deşi la nivelul UE doar între 4 – 6% din insolvenţe sunt frauduloase, opinia publică face o puternică legătură între eşecul afacerii şi ideea de fraudă. Antreprenorii care au trecut printr-o procedură de insolvenţă sunt descurajaţi, din cauza percepţiei negative asupra insolvenţei, să demareze o nouă afacere şi se îndreaptă către funcţii salarizate, în loc să încerce un restart’, a spus Miloş, într-o conferinţă pe tema pieţei insolvenţei din România.

Un faliment poate fi pentru o firmă o ‘sursă de învăţare’, a explicat Simona Miloş, care a prezentat date din Programul Antreprenorial European 2020, publicat de Comisia Europeană.

‘S-a apreciat că eşecul falimentului poate constitui, în măsura în care nu este vorba de unul fraudulos, o sursă de cunoaştere şi de învăţare pentru întreprinzătorii care au ajuns în această situaţie. Deseori, aceştia învaţă din propriile greşeli şi au mai mult succes în viitor. La nivel statistic, studiile arată că afacerile începute de antreprenori care au trecut printr-o procedură de insolvenţă au şanse mai mari de reuşită din punct de vedere al profitului şi al numărului de locuri de muncă create, decât o afacere pornită de un antreprenor care nu a trecut printr-o astfel de experienţă’, a arătat preşedintele INPPI.

Pe agenda conferinţei figurează subiecte privind tendinţele pe piaţa insolvenţei din România în 2014, insolvenţa grupurilor de societăţi, reglementată în premieră în România, impactul noilor coduri – penal şi de procedură penală – asupra procedurilor de insolvenţă, tranzacţiile în insolvenţă, piaţa de valorificare a activelor firmelor în dificultate şi greşelile de management ce pot duce la insolvenţă.