Doar 7 țări au atins standardele OMS pentru calitatea aerului, iar retragerea SUA îngreunează lucrurile

Doar 7 țări au atins standardele pentru calitatea aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în cursul anului trecut, conform datelor date publicității marți, iar oamenii de știință au avertizat că războiul împotriva smogului va deveni mai greu de susținut după ce SUA și-au oprit eforturile globale de monitorizare, transmit Reuters și AFP.
AGERPRES - mar, 11 mart. 2025, 10:55
Doar 7 țări au atins standardele OMS pentru calitatea aerului, iar retragerea SUA îngreunează lucrurile

Ciad și Bangladesh au fost cele mai poluate țări din lume 2024, cu niveluri medii ale smogului de peste 15 ori mai ridicate decât recomandările OMS, conform datelor analizate de firma elvețiană de monitorizare a calității aerului IQAir.

Doar Australia, Noua Zeelandă, Bahamas, Barbados, Granada, Estonia și Islanda au atins standardele OMS, conform IQAir.

Absența datelor din țări din Asia și Africa afectează imaginea de ansamblu, iar numeroase țări în curs de dezvoltare se bazau pe senzorii de calitate a aerului montați pe ambasadele și consulatele americane pentru monitorizarea nivelului de smog. Recent însă, Departamentul de Stat de la Washington a pus capăt acestei monitorizări, invocând constrângeri bugetare, datele adunate în peste 17 ani de monitorizări fiind scoase săptămâna trecută de pe site-ul oficial guvernamental pentru monitorizarea calității aerului, airnow.gov, date ce includeau și înregistrări făcute în Ciad.

„Majoritatea țărilor dispun de alte câteva surse de date, dar (această decizie) va afecta semnificativ Africa, pentru că deseori acestea erau singurele surse de date în timp real cu privire la calitate aerului disponibile public”, a comentat Christi Chester-Schroeder, reprezentant al IQAir.

Din cauza datelor nesigure, Ciadul a fost exclus din lista privind calitatea aerului publicată de IQAir în 2023, după ce a fost cea mai poluată țară și în 2022, fiind afectată în special de praful saharian și de fumul rezultat din arderea necontrolată a culturilor agricole.

Concentrația medie a particulelor poluante din atmosferă PM2.5 a atins 91,8 micrograme pe metru cub anul trecut în Ciad, ușor mai ridicată decât în 2022. Nivelul recomandat de OMS este de cel mult 5 micrograme pe metru cub, un standard atins de doar 17% dintre orașele lumii în cursul anului trecut.

India, pe locul cinci în topul celor mai afectate țări de smog, după Ciad, Bangladesh, Pakistan și RD Congo, a înregistrat totuși o scădere medie de 7% a particulelor poluante din atmosferă până la un nivel PM2,5 de 50.6 micrograme pe metru cub. Însă India domină clasamentul celor mai poluate orașe, 12 dintre cele 20 de poziții din acest clasament fiind ocupate de orașe din India, inclusiv primul loc fiind ocupat de orașul industrial Byrnihat (nord-estul Indiei), unde s-a înregistrat un nivel mediu PM2.5 de 128 micrograme pe metru cub.

Christa Hasenkopf, director al Clean Air Program din cadrul Institutului pentru Politici Energetice al Universității din Chicago (EPIC) a precizat că cel puțin 34 de țări vor pierde accesul la date de încredere cu privire la poluare după închiderea programului american de monitorizare.

Acest program al Departamentului de Stat de la Washington avea ca rezultat îmbunătățirea calității aerului în orașele în care se făceau monitorizări, crescând speranța de viață și reducând pericolele chiar și pentru diplomații americani care locuiesc în respectivele orașe, conform lui Hasenkopf. „Este o lovitură puternică la adresa eforturilor pentru creșterea calității aerului la nivel mondial”, a adăugat ea.

În 2021, poluarea aerului – atmosferică și internă – a fost principalul risc de mediu pentru sănătate, responsabil pentru 8,1 milioane de decese premature la nivel mondial, potrivit estimărilor din raportul ‘State of Global Air 2024’ produs de două institute americane (Health Effects Institute și Institute for Health Metrics and Evaluation).

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Cum a ajuns Exim Bank să plătească dublu unei companii private chiria pentru clădirea de pe Kiseleff, față de cât plătește aceasta din urmă către RAAPPS. Cine e proprietarul companiei și când a obținut contractul – G4media
Cum a ajuns Exim Bank să plătească dublu unei companii private chiria pentru clădirea de pe Kiseleff, față de cât ...
“Nesimțirea e mare”, a spus vineri premierul Ilie Bolojan despre cazul unei clădiri a statului închiriată de RAAPPS la “un privat” pentru a fi ulterior reînchiriată cu zeci de mii de......
Guvernul a dispus măsuri urgente de sprijinire a populației din localitățile mureșene afectate de lipsa apei potabile, ca urmare a contaminării cu sare a râului Târnava Mică
Guvernul a dispus măsuri urgente de sprijinire a populației din localitățile mureșene afectate de lipsa apei potabile, ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre privind stabilirea responsabilităţilor ...
Un cartonaș semnat de Michael Jordan a fost vândut la licitație pentru 2,5 milioane de dolari
Un cartonaș semnat de Michael Jordan a fost vândut la licitație pentru 2,5 milioane de dolari
Casa de licitaţii Joopiter, fondată de artistul Pharrell Williams, a vândut un cartonaş semnat de Michael Jordan, fosta ...
Ciprian Ciucu: PNL are un pariu cu istoria. Şi vor fi convulsii sociale. Şi va fi greu
Ciprian Ciucu: PNL are un pariu cu istoria. Şi vor fi convulsii sociale. Şi va fi greu
Prim-vicepreşedintele PNL Ciprian Ciucu, a afirmat, sâmbătă, că partidul din care face parte are un "pariu generaţional" ...