Profilul românului care a luat bani de la bancă în 2015. Are bani mulţi, e avocat, IT-ist sau arhitect
Creşterea creditelor în 2015 a fost de 6,1%, în termeni reali (noiembrie 2015 faţă de noiembrie 2014), conform statisticilor BNR. Creşterea împrumuturilor persoanelor fizice s-a resimţit şi în activitatea brokerilor de credite, a căror piaţă a ajuns în 2015 la un miliard de lei, conform estimărilor făcute de Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din piaţă.
Mai mult de jumătate dintre creditele intermediate anul trecut au fost credite ipotecare standard, 57%, şi doar 3% credite acordate prin programul Prima casă. Dacă ar fi să facem un portret robot al clientului brokerilor de credite din 2015 am constata că profilul debitorului bancar s-a schimbat foarte mult de cel al debitorului din perioada de boom economic.
„În 2015, atât cererea cât şi oferta au acoperit o plajă extinsă de clienţi. Pe toate tipurile de credite, cei mai mulţi clienţi au venituri medii şi mari, angajatori stabili sau profesii liberale/venituri din dividende în domenii stabile (IT, avocaţi, medici, arhitecţi, executori, etc)”, după cum subliniază Anca Bidian. Brokerul de credite subliniază că a avut o cerere semnificativă de credite de la clienţi care obţin venituri din străinatate şi de la clienţi care au achiziţionat a doua sau a treia proprietate. Caracteristicile se vor păstra probabil şi în 2016.
Alte concluzii interesante sunt legate de faptul că, în afara creditelor ipotecare noi, creditele de consum au fost utilizate doar pentru consolidarea unor datorii mai vechi. „Pe segmentul creditelor de nevoi personale cererea a fost echilibrată, cu menţiunea că în cazul refinanţărilor marea majoritate sunt consolidări de alte datorii. Clienţii preferă să îşi refinanţeze mai multe credite şi/sau carduri de credit într-un singur credit cu o rată mai mică. De asemenea, a crescut semnificativ numărul cererilor de conversie a creditelor din euro în lei”, precizeză Anca Bidian.
Kiwi Finance, cea mai mare companie locală de brokeraj de credite, a intermediat în 2015 credite în valoare de 410 milioane de lei (echivalentul a 90 mil. euro), în creştere cu 37% faţă de nivelul din 2014. Cifra de afaceri a companiei a fost de 9,3 milioane de lei în 2015.