Dobânzile rămân pe loc, în ciuda scăderii inflației. Când vor începe să se reducă ratele la credit
Altfel spus, ratele creditelor în ei cu dobândă variabilă vo începe să scadă simțitor abia spre finalul acesti an și începutul anului viitor.
”Ne așteptăm ca Banca Centrală să mențină neschimbată dobânda cheie la ședința de vineri. În ciuda inflației care a ieșit sub așteptări în ultima perioadă, credem că BNR va manifesta prudență în a coborî oficial dobânzile, iar comunicatul de presă va menționa probabil „cocoașa” inflaționistă așteptată în primul trimestru al acestui an pe fondul creșterii unor taxe și accize. Anticipăm că prima scădere de dobândă va veni în perioada aprilie-mai și estimăm că până la finalul anului dobânda cheie va ajunge la 5,50%. În privința cursului de schimb este puțin probabil să vedem modificări semnificative, deși credem ca în a doua parte a anului vom depăși marginal nivelul de 5 lei pentru un euro. Avem o prognoză de 5,05 pentru finalul lui 2024, însă aceasta rămâne dependentă în primul rând de evoluția inflației și într-o mai mică măsură a fluxurilor valutare, ceea ce face ca riscurile la adresa prognozei să fie orientate mai degrabă în jos, spre un curs mai stabil”, a declarat Valentin Tătaru, economist șef ING Bank.
”Nu ne așteptăm să vedem nici o mișcare a dobânzii de politică monetară, cel mai probabil până la ședința din mai, după prezentarea celui de-al doilea raport de anul acesta asupra inflației. Sunt factori exogeni și multe necunoscute care îndeamnă mai degrabă la prudență. După o primă tăiere a dobânzii cheie în luna mai cu un pas de 25 de puncte, tăierile vor continua în acelați ritm până la finalul anului. Noi avem o previziune de 5,75% la final de 2024, dar depinde foarte mult și de evoluția scenariilor externe și de ce vor face Federal Reserve și Banca Central Europeană. Evoluțiile recente ale inflației au fost pozitive față de un nivel de 7,5% al inflației prognozat de BNR pentru finalul anului. Credem că rata inflației la sfîrșitul luii decembrie va fi tot în jur de 6,7%. Deci a performat mai bine decât se prognozase inițial”, arată și Ciprian Dascălu, economist șef BCR.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, crede la rândul său că BNR nu va modifica dobânda în ședința din 12 ianuarie, cel mai probabil urmând la scăderea să intervină în februarie sau martie după ce vom vedea o scădere clară a inflației. Cu atât mai mult cu cât indicatorii europeni pe inflație a crescut deja. În contextul în care ROBOR scade de la o zi la alta, Adrian Codîrlașu apreciază că indicatorul monetar nu va scădea sub nivelul de 6% până ce BNR nu va umbla la dobânda cheie. De asemenea, IRCC își va păstra vivelul actual pe tot parcursul anului actual, urmând ca efectele reducerilor dee dobndă de politică monetară să devină vizibile abia din al doilea trimestru al anului 2025. În privința evoluției monedei naționale, vicepreședintele CFA precizează că vom avea în continuare un an de stabilitate a leului, chiar dacă va fi anul în care cursul va sări de 5 lei, dar nu mai sus de 5,05 lei pentru un euro.
La ultima ședință de politică monetară, din 8 noiembrie 2023, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an; menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. De asemenea, a fost decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Dobânda de politică monetară este la același nivel din ianuarie 2023.