Concluzie surprinzătoare: Băncile din România au printre cele mai mici marje de dobândă din regiune

În timp ce Isărescu îndeamnă băncile să reducă dobânzile la credite, calculele bancherilor arată marje mici de câştig şi rate mari de neperformanţă. Potrivit economistului şef al Raiffeisen Bank, băncile din România sunt competitive la nivel de marje de câştig din dobândă în comparaţie cu restul ţărilor din regiune.
Mihai Banita - mar, 08 oct. 2013, 09:03
Concluzie surprinzătoare: Băncile din România au printre cele mai mici marje de dobândă din regiune

„Şi eu credeam că e scump creditul în România, dar se pare că nu e chiar aşa”, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. O comparaţie realizată de acesta arată că băncile din România au printre cele mai mici marje de câştig din regiune şi sunt competitive şi la nivel de dobândă nominală.

Creditul de consum, aproape cel mai ieftin din regiune

Dobânda anuală efectivă (DAE) medie pentru creditele de consum în lei era de 14,83% în România, în luna iulie, mai mică decât cea la creditele similare în monedă locală din Cehia (15%), Slovacia (16,1%), Lituania (16,2%), Polonia (20,4%), Letonia (20,8%), Ungaria (22,6%). Însă, dobânda este mai mare decât cea practicată în Bulgaria (12,3%) sau media zonei euro de 7,1%.

Pentru aceste credite de consum, marja practicată de băncile din România peste piaţa interbancară (media Robid şi Robor) este de 10,1%, incluzând şi costurile cu rezerva minimă obligatorie – cele mai mari din regiune, la o rată a RMO de 15%, remunerată cu 1% pe an. O astfel de marjă pare generoasă, însă băncile româneşti prestează un spread mai mic decât cele din ţările din regiune: de la 11%, în Bulgaria, la 20,4%, în Letonia.

Creditele pentru locuinţe sunt mai ieftine în România (DAE de 7,36%) decât în Bulgaria şi Ungaria, dar considerabil mai scumpe decât în ţările baltice, Cehia sau Polonia, unde DAE variază între 2,6 şi 5,5%. Însă, băncile din România au marje mici de câştig peste costul finanţării de pe piaţa interbancară. Cu un spread de 2,6 puncte procentuale, acestea sunt printre cele mai mici din Europa, alături de cel din Germania şi Austria.

Creditele pentru companii, scumpe

România are cel mai scump credit pentru companii din UE (8,76%), însă băncile nu câştigă mare lucru când luăm în calcul costul resurselor. Cu o marjă de 4%, acestea iau cât băncile din Germania (4,06%), şi mai puţin decât cele din Bulgaria sau Slovenia (peste 5%), însă mai mult decât restul ţărilor din regiune.

Potrivit lui Dumitru, situaţia este generată de costurile mari cu riscul, România având cea mai mare rată a creditelor neperformante din regiune şi cel mai proaste proceduri de insolvenţă. 5,67% din companiile româneşti se aflau în insolvenţă la nivelul anului 2012, o rată mult mai mare decât cea a ţărilor din regiune, în timp ce rata de recuperare este de doar 29,2% cea mai mică din rândul ţărilor analizate. De asemenea, procedura este una îndelungată, şi ţine, în medie, 3,3 ani.

Cele mai mari dobânzi la depozite

La nivelul lunii iulie, băncile din România ofereau cele mai mari dobânzi pentru depozitele la termen din regiune: 4,78%. Ajustat cu costurile cu rezerva, băncile româneşti oferă dobânzi la depozite cu un punct peste ratele interbancare, mai mult decât cele mai multe ţări din regiune, cu excepţia Bulgariei, însă mai mici decât în zona euro.

Isărescu a cerut bancherilor să ieftinească creditele

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut în mai multe rânduri băncilor să reducă dobânzile la credite, nu numai pe cele la depozite, în condiţiile în care banca centrală a început un nou ciclu de relaxare monetară. BNR a redus dobânda cheie de la 5,25 la 4,25% de la începutul lunii iulie, însă aceasta este, în continuare, una dintre cele mai ridicate din UE, în ton cu inflaţia.

„Bancherii nu vor avea încotro. Ce o să facă cu atâţia bani? (…) Deci chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare dată şi sugerez şi acum este că în interesul băncilor comerciale este să ieftinească semnificativ costul creditării în lei”, a spus Isărescu, cu ocazia ultimei şedinţe de politică monetară.

Acesta a adăugat că multe bănci au „depăşit măsura” în privinţa reducerilor de dobânzi la depozite.

Sursa: studiu Raiffeisen Bank, cu date de la BCE şi Eurostat

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...