Dobânzile practicate de băncile din România sunt mari, consideră 85% dintre IMM – sondaj

Economica.net
14 10. 2013
bani__euro__bancnote_84798100_74525300

Într-o proporţie de 11%, administratorii de IMM arată că nivelul dobânzilor este unul acceptabil.

‘În realitate, dacă privim datele statistice, observăm că între rata dobânzii active în România şi media UE, marja de risc este de aproximativ 5%, faţă de un minim de 3,5% în perioada 2007 – 2008. Dobânda rezultată nu este aşadar foarte ridicată şi ar trebui să reflecte şi oportunităţile superioare de profit de pe o piaţă în dezvoltare, aşa cum este România’, arată analistul economic Dragoş Cabat, Managing Partner Efin.ro.

Potrivit sondajului, cele mai multe dintre companii sunt mulţumite de serviciile şi produsele băncilor cu care colaborează (81%). Circa 46% dintre acestea colaborează cu o singură bancă, iar 42% cu două bănci.

Peste o treime dintre persoanele intervievate au indicat lipsa de transparentă în ceea ce priveşte comisioanele şi taxele aferente creditelor, în relaţia loc cu banca.

Sondajul relevă, de asemenea, că pentru aproximativ 70% dintre reprezentanţii companiilor, produsele băncilor nu sunt accesibile, iar circa jumătate dintre aceştia susţin că băncile nu sunt dispuse să acorde credite companiilor.

‘Acest răspuns corespunde aproape perfect cu statisticile CNIPMMR, care arată că procentul IMM care nu pot sau nu doresc accesarea creditelor bancare se află în jurul valorii de 70%. În plus, în perioada 2009 până în prezent, multe dintre companii nu au putut accesa credite bancare din cauza înăspririi politicilor de risc ale băncilor comerciale’, explică Dragoş Cabat.

Autorii cercetării consideră că relaxarea politicilor de risc şi reducerea costurilor finanţării (dobânzi, comisioane) sunt acţiunile care ar putea stimula creditarea companiilor.

‘Sectorul IMM este afectat în mod special de reticenţa din ultimii ani a băncilor de a mai credita economia reală, ca urmare a acumulării de credite neperformante în perioada crizei economice. Totuşi, băncilor le va fi dificil să îşi relaxeze politicile de risc, până când nu vor avea certitudinea unei creşteri economice sustenabile în România, ceea ce ar conduce la diminuarea treptată a volumului de credite neperformante. Este un cerc vicios pe care nimeni, în acest moment, nu are curajul să îl rupă, cu toate semnalele trimise de BNR şi mediul de afaceri’, consideră Cabat.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 24-27 septembrie, şi include răspunsurile a 275 de reprezentanţi ai companiilor mici şi mijlocii.