Dobânzile reale din SUA riscă să devină negative – Saxo Bank

Dobânzile reale din SUA riscă să devină negative, deoarece creşterea nominală o va depăşi pe cea reală, arată John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank, în cadrul unei analize.
Economica.net - vin, 13 ian. 2017, 09:15
Dobânzile reale din SUA riscă să devină negative - Saxo Bank

Potrivit acestuia, valutele au fost în centrul atenţiei tot anul 2016 pe pieţele de asseturi. Anul a început în galop, din cauza faptului că yuanul s-a devalorizat sub atenta grijă a guvernului de la Beijing. Banca Japoniei a făcut şi ea o mişcare surpriză, greşită, ducând dobânda în teritoriul negativ, ceea ce a fost primit cu un val de tranzacţii short pe yen, după un selloff iniţial brusc. După aceea, pieţele de asseturi şi-au revenit puternic, iar întărirea dolarului a intrat în linie dreaptă până spre finalul anului, bazându-se pe asigurarea Fed-ului că nu îşi va respecta calendarul de creşteri de dobânda. Apoi s-a produs votul surpriză Brexit din 23 iunie, odată cu tot ce a urmat, inclusiv dezastrul pentru lira sterlină.

Mai târziu, pe parcursul anului, după o creştere agravantă a yenului, Banca Japoniei s-a văzut răzbunată, pentru că noul său grafic de profit s-a potrivit perfect cu creşterea dobânzilor la nivel global în Q4. Această creştere a căpătat noi dimensiuni, odată cu câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump, la 8 noiembrie 2016.

Pieţele au anticipat faptul că Trump ar putea provoca o ‘euforie’ economică pe stilul Reagan – reducerea taxelor, în special pentru corporaţii şi creşterea cheltuielilor publice, ceea ce ar încuraja investiţiile interne. Diferenţele dintre Reaganomics – în anii 80 – şi Trumpnomics, în 2017, sunt multiple. Pe atunci, balanţa internă a SUA, publică şi privată, era jumătate din cât este azi, iar dobânzile se pregăteau de o cădere seculară. Acum, dobânzile au înregistrat niveluri minime record, iar economia este îndatorată cât se poate. Pe scurt, dobânzile mai mari s-ar pune de-a curmezişul oricărei creşteri economice şi ar micşora creditarea, încetinind orice impuls pozitiv posibil, comentează John J Hardy.

Incertitudinile care ameninţă viitorul UE şi chiar existenţa Uniunii însăşi vor reveni în forţă în 2017, după perioada în care BCE a ţinut continentul pe aparate, respectiv din 2012, administrându-i morfină monetară. Vor fi alegeri în Olanda în martie, în aprilie în Franţa şi în toamnă în Germania. Peste toate acestea, există riscul unor alegeri anticipate în Italia, după ce referendumul premierului Matteo Renzi a eşuat şi poate chiar şi în Grecia, unde se pregăteşte un nou aranjament de bailout.

‘Ne aşteptăm ca euro să atingă o valoare minimă prag la începutul anului sau, posibil, imediat după alegerile din Franţa, deşi s-ar putea că acestea să nu genereze chiar atâta volatilitate câtă aşteaptă traderii. Oricum, viitorul monedei unice e marcat de incertitudine generată de forţele politice, chiar dacă BCE ţine pedala acceleraţiei la podea. E necesară o dezbatere asupra cadrului instituţional al UE, dar acest proces ar putea lua ani întregi, chiar dacă nicio ţară nu părăseşte Uniunea în următoarele 12 luni’, a completat John J Hardy.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare precum Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Roşu pe bursele din Europa şi Asia, după noile taxe vamale anunţate de Trump
Roşu pe bursele din Europa şi Asia, după noile taxe vamale anunţate de Trump
Principalele burse din Europa înregistrau scăderi în prima parte a zilei de joi, 3 aprilie 2025, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat noi taxe vamale. Bursele din Asia au închis......
Importurile de petrol ale Statelor Unite au fost exceptate de noile tarife impuse de Trump 
Importurile de petrol ale Statelor Unite au fost exceptate de noile tarife impuse de Trump 
Importurile de petrol, gaze și produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife impuse de președintele american Donald ...
China contraatacă – Primul răspuns al chinezilor la taxele vamale impuse de Trump
China contraatacă – Primul răspuns al chinezilor la taxele vamale impuse de Trump
China a luat măsuri pentru a restricţiona investiţiile companiilor locale în SUA, au declarat pentru Bloomberg surse ...
Cum a deschis Bursa de la Bucureşti după anunțul din SUA despre noile taxe vamale
Cum a deschis Bursa de la Bucureşti după anunțul din SUA despre noile taxe vamale
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în scădere pe toţi indicii şedinţa de joi, iar rulajul se cifra la 4,342 ...