De altfel, şeful de la turism a subliniat că 1 iulie 2017 este termenul limită pentru trei proiecte, respectiv voucherele de vacanţă, Legea turismului şi Master Planul de Investiţii în Turism. Luna trecută, ministrul Turismului a afirmat că toate companiile de stat, indiferent că sunt pe pierderi sau înregistrează profit, vor acorda angajaţilor tichete de vacanţă în valoare de maximum şase salarii minime pe economie, în timp ce salariaţii instituţiilor de stat, ministerelor sau din administraţia locală vor beneficia de un singur voucher în valoare de 1.450 de lei.
‘Legea turismului noi am promis că va fi gata la 1 iulie 2017, dar trebuie să o luăm puţin de la început, pentru că discutăm la ora actuală despre 73 de acte normative. Actele astea normative trebuie combinate ca să ne iasă o lege. Ce înseamnă lege? Nu discutăm despre o chestie stufoasă – nu sunt adeptul unor legi care să fie stufoase – trebuie să vorbim despre o lege dinamică, pentru că este un domeniu de activitate dinamic şi, atunci, trebuie să mergem pe definire. Avem foarte multe lucruri de definit în turism şi, pe baza acestor definiţii, venim şi facem prin Hotărâre de Guvern normele metodologice de aplicare a acestor definiţii. Ca apoi, fiind un domeniu dinamic, trebuie să apară modificări, pentru că de fiecare dată noi trebuie să fim într-o realitate, într-o realitate europeană, realitate mondială, cum vreţi să îi spuneţi, şi fiind făcută prin Hotărâre de Guvern ne putem mişca foarte repede’, a spus Dobre, la Antena 3.
Potrivit acestuia, sectorul de turism este reglementat la ora actuală de 73 de acte normative care au fost date înainte de intrarea României în Uniunea Europeană.
‘Noi, acum, discutăm despre legi care sunt făcute prin 2001, 2002, 2003. Deci, avem nişte legi de dinainte de a intra în Uniunea Europeană, cu 5-6 ani înainte de a intra în UE. Discutăm de legi de 14-15 ani şi suntem într-o mare eroare acum dacă ne uităm la ce se întâmplă. Şi aici vorbim şi despre garantarea pachetelor de servicii turistice, vorbim şi de tot ce înseamnă parte de acreditare la unităţile de cazare, vorbim şi despre TVA-ul pentru agenţii’, a menţionat ministrul.
Şeful de la Turism a subliniat că s-au făcut o serie de paşi în privinţa fiscalităţii pentru atragerea de investiţii.
‘Într-adevăr, am făcut nişte paşi vizavi de partea asta de a atrage investitori. S-au făcut nişte paşi pe fiscalitate şi aici ne referim în mod concret la tot ce înseamnă unităţi de cazare şi alimentaţie publică, dar acum, cum am anunţat ieri (luni – n. r.) am făcut un material şi l-am transmis către Ministerul Finanţelor ca să înceapă procedura pentru reducerea TVA la 9% pentru agenţiile de turism. Aceasta trebuie acceptată şi de Comisia Europeană şi dacă se introduce noţiunea de travel agency în anexa 3 din directiva europeană atunci, într-adevăr, statele UE pot să reducă TVA până la 9% pentru că nu există la nivel de UE această noţiune’, a explicat Mircea Titus Dobre.
Pe lângă Legea turismului, la 1 iulie 2017 trebuie să se acorde voucherele de vacanţă şi să fie finalizat Master Planul pentru Investiţii în Turism.
‘Pentru 1 iulie 2017 avem trei puncte importante: voucherele de vacanţă, Legea turismului şi un lucru foarte important care nu s-a mai făcut până acum este Master Planul de Investiţii în Turism. Suntem în calendar cu toate trei. La voucherele de vacanţă este foarte puţin de modificat, de reglementat. Ceva mai dificil este la Master Planul pentru Investiţii în Turism şi la Legea turismului, unde trebuie să cădem de comun acord cu entităţile private’, a precizat ministrul.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, prezent în studio, a subliniat că voucherele de vacanţă reprezintă de fapt 360 de milioane de euro care vor ajunge în turismul intern.
‘Abia aştept chestiunea asta cu voucherele, pentru că asta înseamnă că fiecare salariat la stat primeşte 300 de euro pe an în vouchere de vacanţă pe care le consumă doar în România. Deci, la 1,2 – 1,3 milioane de salariaţi la stat înseamnă 360 de milioane de euro. Practic, este vorba despre 360 de milioane de euro care este sânge care va veni în venele turismului intern, pentru că poţi să mergi la balneo, oriunde’, a arătat Burcea.