Ministrul Apărării Naţionale a afirmat luni, răspunzând unei întrebări, că firme româneşti vor lucra „cu certitudine” la construcţia bazei militare de la Deveselu, unde instalaţiile vor fi aduse şi montate de către firme americane, dar infrastructura va fi realizată de către firme româneşti, scrie MEDIAFAX.
„Spre deosebire de instalaţiile care vor fi aduse de către partenerii americani şi care vor fi montate cu firmele lor, categoric că americanii vor face un concurs de selecţie pentru firmele care vor realiza celelalte amenajări de infrastructură”, a spus ministrul Apărării.
Întrebat când se va întâmpla acest lucru, ministrul a spus că nu ştie „precis” şi că licitaţiile le va organiza „partea americană”.
Corneliu Dobriţoiu a mai spus că nu are în plan „în mod deosebit” o întâlnire cu omologul său rus pentru a discuta despre amplasarea scutului antirachetă în România.
„Noi am transmis mesaje foarte clare în sensul că acest scut nu este un program care să afecteze capacitatea de descurajare nucleară a vecinilor noştri de la Răsărit. Dimpotrivă, el are nişte obiective strategice şi anume să răspundă ameninţărilor rachetelor balistice din zona Orientului Mijlociu”, a spus Dobriţoiu.
Ministrul Apărării Naţionale a participat, luni, la Breaza, la aniversarea a o sută de ani de existenţă a Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir”, unitate de învăţământ pe care ministrul a absolvit-o.
În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu declara că speră ca firmele româneşti să aibă acces „cu prioritate” la contractele cu Armata SUA pentru construcţia şi logistica bazei de la Deveselu, unde vor fi instalate elementele scutului antirachetă.
Armata SUA a anunţat la începutul săptămânii că va organiza pe 13 şi 14 iunie două evenimente de informare, la Bucureşti şi Caracal, a firmelor interesate să participe la construcţia şi contractele de prestări servicii pentru baza de la Deveselu.
Potrivit Ambasadei SUA în România, preselecţia este deschisă atât firmelor din România, SUA, cât şi din alte ţări, la fel ca în cazul lucrărilor efectuate la baza de la Mihail Kogălniceanu sau la noul sediu din zona Băneasa al misiunii diplomatice americane de la Bucureşti.
Frank Rose, adjunctul asistentului pentru politica spaţială şi de apărare al secretarului de stat al SUA, afirma, într-o întrevedere la Bucureşti cu secretarul de stat în MAE român, Bogdan Aurescu, că partea americană este interesată în implicarea firmelor româneşti pentru amenajarea facilităţilor militare de la Deveselu, potrivit unui comunicat al MAE român.