Dobriţoiu a fost întrebat, la manifestările ocazionate de Ziua Armatei, dacă de 1 Decembrie va mai avea loc o paradă pentru sărbătorirea Zilei Naţionale.
„O să facem nişte acţiuni de 1 Decembrie, categoric decizia va fi luată la nivelul Guvernului, dar fără o amploare deosebită, adică nu vom angaja aviaţia şi alte categorii de tehnică datorită costurilor foarte mari. (…) Costurile nu ar fi mari în mod general, dar sunt foarte mari în condiţiile de austeritate cronică a bugetului Apărării, adică 1 milion de euro. Mi se pare foarte mult când noi ne chinuim într-o subfinanţare cronică” , a explicat ministrul.
Dobriţoiu a precizat că situaţia financiară este dată de „înţelegerea politică asupra fenomenului militar”, fapt pentru care Armata suferă din cauza „lipsei culturii de securitate a elitelor politice româneşti, care prăbuşesc bugetele sau se joacă cu bugetele într-un mod visceral, după bunul plac”. Ministrul a precizat că o situaţie mai bună a bugetului alocat Armatei se va contura începând de anul viitor.
Ministrul a admis faptul că au fost reduse o parte dintre aplicaţiile militare ca urmare a faptului că militarii nu beneficiază de fonduri suficiente pentru antrenamente.
În ceea ce priveşte ultima rectificare bugetară, el a precizat că, per ansamblu, bugetul MApN nu a fost redus. „S-a redus bugetul, avem minus la unele capitole de cheltuieli şi plus în altă parte, deci, cu alte cuvinte, rectificarea este zero la nivelul bugetului Apărării”, a precizat Dobriţoiu, menţionând că a solicitat o rectificare pozitivă a bugetului, însă „nevoile fiscale ale tuturor instituţiilor din arcul guvernamental sunt majore”.
Întrebat despre acţiunile de duminică din Parcul Izvor, cu ocazia Zilei Armatei, ministrul Apărării a afirmat că acestea fac parte dintr-o serie de acţiuni de sensibilizare a opiniei publice.
„Eu, ca om de instituţie, sunt fascinat de ceea ce am văzut, nu numai în ceea ce priveşte display-urile de tehnică de sisteme de arme, dar dăruirea pe care oamenii în uniformă o au chiar în condiţiile unei finanţări grele. Patima, ethosul profesional a rămas la cote ridicate, asta în special datorită educaţiei pe care au primit-o. Ei sunt cei care vor fi chemaţi la nevoie să apere această ţară (…) În afară de a aduce armata în cetate, vrem să aducă şi un plus de emoţie contructivă pentru cei care poartă uniforma şi care au fost uitaţi de bugetări aberante”, a spus Dobriţoiu.
El a precizat că manifestaţii similare vor fi organizate în acest an şi la Putna, Mănăstirea Dealu, Turda, Mărăreşti, Mărăşti, Oituz şi Păuliş.
Ministrul Dobriţoiu şi alţi oficiali ai MApN au participat, duminică, la activităţile organizate în Parcul Izvor din Bucureşti pentru sărbătorirea Zilei Armatei României.
Bucureştenii au fost invitaţi să urmărească exerciţii demonstrative de paraşutări, coborâri în rapel din elicoptere care survolează zona, spectacole ale Muzicii Reprezentative a Armatei şi Ansamblului „Doina” al Armatei, exerciţii de drill-team ale militarilor Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
De asemenea, în program au fost prevăzute jocuri marinăreşti, exerciţii pentru copii cu tiroliana şi escaladă la panoul fix, perimetru de echitaţie pentru copii.
Totodată, au fost prevăzute demonstraţii ale specialiştilor în neutralizarea dispozitivelor explozibile, aeromodelism, reconstituirea unor scene de luptă şi instrucţie, elemente de tehnică militară folosită în teatrele de operaţii.