Dobriţoiu: Suma necesară achiziţionării aeronavei pentru înalţii demnitari, 56 milioane euro

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei pentru înalţii demnitari se ridică la 56 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi MApN de către Ministerul de Finanţe.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 11:02
Dobriţoiu: Suma necesară achiziţionării aeronavei pentru înalţii demnitari, 56 milioane euro

Achiziţionarea acestei aeronave este prevăzută într-o ordonanţă a Guvernului aprobată în luna august şi care se află la Comisia de apărare a Senatului.

Guvernul a autorizat Ministerul Apărării Naţionale să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale.

Ordonanţa Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost adoptată de Executiv în data de 27 august şi va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

În ordonanţă se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere, menţinere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.

Comisia raportoare pentru acest proiect este Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, printre comisiile sesizate pentru aviz fiind şi Comisia pentru apărare.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

„De zece milioane – treisprezece sunt puse în buget – încercăm să avem o aeronavă de 12 locuri care să reducă costurile de deplasare ale preşedintelui, primului-ministru, preşedinţii celor două Camere şi ale miniştrilor, aşa cum au toate ţările din zonă, toate mult mai mici decât România. Ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu aeronavă închiriată”, a declarat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu declara tot în august că şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York din „motive bugetare”.

„Vreau să vă spun că şi eu am anulat zborul la sesiunea plenară a ONU exact din motive bugetare, dacă cineva are o curiozitate de ce nu mai plec în Statele Unite în septembrie. Din acest motiv”, a afirmat Băsescu, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români.

Te-ar mai putea interesa și
Stimularea angajaților: Rolul ESOP-urilor în Viziunea TradeVille și ViewTrade
Stimularea angajaților: Rolul ESOP-urilor în Viziunea TradeVille și ViewTrade
TradeVille și ViewTrade colaborează pentru a facilita accesul investitorilor români la oportunitățile globale de tranzacționare. Această alianță nu este doar un parteneriat, ci și un......
Viitoarea generație Dacia Sandero va avea un nou design, dar va rămâne în categoria hatchback
Viitoarea generație Dacia Sandero va avea un nou design, dar va rămâne în categoria hatchback
Viitoarea generație Dacia Sandero își va păstra forma convențională de hatchback, chiar dacă va beneficia de o opțiune ...
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea fi prelungită până la finalul anului
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea fi prelungită până la finalul anului
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat azi că mecanismul prețurilor plafonate la energie electrică și gaze naturale ar putea ...
Piața terenurilor, echilibru în 2024, întrebări și șanse de creștere în 2025
Piața terenurilor, echilibru în 2024, întrebări și șanse de creștere în 2025
În pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evoluții economice, piața terenurilor ...