„Criza sanitară trimite tranzacţiile pe hârtie în istorie dar şi majoritatea proceselor tradiţionale de business, care încep să îşi arate limitele. În 2020, un număr semnificativ de companii au înţeles că aveau nevoie de o schimbare şi că fără transformare digitală nu mai pot ţine pasul cu noile metode de desfăşurare a activităţilor”, spune Liviu Apolozan, fondatorul DocProcess.
Cererea pentru serviciile de Business Ecosystem Automation (BEA) furnizate de DocProcess a crescut cu 18% în 2020. Companii din sectoare precum servicii medicale, construcţii civile, publicitate, leasing şi logistică s-au alăturat portofoliului de clienţi existenţi. Până la declanşarea pandemiei, majoritatea clienţilor DocProcess erau companii din retail, bunuri de larg consum, agricultură şi industria producătoare. Contextul crizei sanitare a determinat companiile să renunţe la procesele analogice şi să-şi automatizeze nu doar procesele interne, ci şi cele legate de relaţia cu ecosistemul lor de parteneri precum clienţi, furnizori, bănci.
„Avantajele trecerii în etapa digitală, de la viziunea de ansamblu asupra companiei în timp real, la costuri de operare mai mici şi eliminarea erorilor, sunt confirmate de creşterea cererii pentru serviciile noastre, inclusiv în rândul jucătorilor din industrii noi. În plus, prin digitalizarea ecosistemelor lor, companiile evită riscul de fraudă şi îşi pot extinde afacerea mai sigur, mai rapid şi mai durabil”, adaugă Liviu Apolozan
Conform studiului „Digital Economic and Society Index” (DESI) publicat de Comisia Europeană în luna iunie 2020, la integrarea tehnologiei digitale, care include adoptarea de către IMM-urile locale a soluţiilor digitale, România ocupă penultimul loc. Studiul arată că doar 23% dintre companiile româneşti transmit informaţii prin canale electronice, comparativ cu 34% media din UE.
Studiul DESI evaluează performanţa digitală la nivel european şi urmăreşte evoluţia statelor membre ale UE cu privire la competitivitatea digitală.
Conform estimărilor DocProcess, în contextul pandemiei, mai multe companii au iniţiat în 2020 faţă de anul trecut, proiecte de automatizare internă precum implementarea de Enterprise Resource Planning System (ERP), Customer Relationship Management system (CRM), Robotic Process Automation (RPA). Aceste soluţii au permis companiilor să-şi îmbunătăţească semnificativ eficienţa proceselor interne şi a sarcinilor manuale repetitive. Însă, în timp ce procesele interne ale acestora s-au îmbunătăţit, cele în relaţia cu partenerii lor rămân deficitare. Astfel, erorile sunt în continuare prezente, vizibilitatea este complet redusă, apar conflicte precum şi întârzieri la nivel de procesare.
În 2020, DocProcess a accelerat procesul de expansiune internațională, un exemplu în acest sens fiind investiția de 1,5 milioane de euro în activitățile sale de cercetare și dezvoltare în Grenoble și în deschiderea unui birou comercial la Paris, inaugurat în luna aprilie a aceluiași an.
Înființată în 2005, DocProcess are birouri în București, Brașov, Paris și Grenoble, o echipă internațională și un portofoliu de peste 3.500 de clienți