Semnalele că ceva rău s-a întâmplat cu veniturile statului român se înmulţesc. După ce oamenii care au acces la datele Finanţelor au început să spună cu jumătate de gură că e posibil să se aleagă praful de finanţele ţării anul acesta, pentru că s-a observat o sincopă în februarie, ANAF a făcut exces de zel şi a publicat datele până la 16 martie, fără să le dea pe cele pe februarie, ascunzând, cred ei, subtil, ce s-a întâmplat cu finanţa ţării în luna precedentă.
Ele zic că până la 16 martie s-au strâns la buget 35,75 miliarde de lei, cu 7% nominal mai mult decât anul trecut. Acum, atenţie, veniturile programate pe care a fost făcut bugetul 2016, pentru primul trimestru, au fost calculate la 56,22 miliarde de lei. Aşadar, Fiscul are mai puţin de jumătate de lună să recupereze o diferenţă de la execuţie la programare de nu mai puţin de 36,4%. Asta după ce, şi aşa, a recunoscut o scădere a veniturilor din TVA de la an la an, pe care au pus-o pe seama relaxării fiscale. Într-adevăr, aici există efectul de bază, dar ce ne facem în iulie, dacă dinamica lunară se păstrează şi dispare şi efectul de bază? Vom avea un final de an dificil?
„Fiscul astăzi are procesul decizional semiparalizat (…) ţineţi minte, colectarea se face zilnic. Nu poţi recupera în august ce n-ai luat în februarie”, a avertizat fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, după ce a fost demis la cererea ministrului de Finanţe, Anca Dragu.
Întâmplător sau nu, avertismentul e pe cale să devină o crudă realitate, dacă noul şef ANAF, Dragoş Doroş nu-şi intră repede în pâine. Şi asta o arată chiar cifrele publicate în avans, azi, de ANAF.
Se aud deja paşii delegaţiilor FMI pe holurile de la Finanţe. Iar vom discuta despre cota unică, poate şi despre TVA. Pardon, despre TVA ne-a zis deja FMI că ar fi bine să amânăm scăderea lui cu un punct procentual cu cel puţin un an.
În timpul ăsta, pe Dacian îl preocupă desenarea de scheme care să-ţi arate mură-n gură unde n-ai voie să fumezi. Cu un infograf de impact bugetar n-ar fi venit.