Doctore Cioloş, veniţi de la fumat că vă moare bugetul

Două evenimente dau de gândit. Faptul că fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a zis la televizor în direct că a văzut cifrele pe februarie şi e dezastru. Şi că ANAF a publicat azi, în premieră, veniturile până la 16 martie, înainte să le arate, cum era firesc, pe cele pe februarie. O dată cu publicarea situaţiei finanţelor ţării, a apărut o cifră care arată urât rău - diferenţa dintre veniturile programate şi cele realizate până acum.
Ionut Tudorica - vin, 18 mart. 2016, 10:26
Doctore Cioloş, veniţi de la fumat că vă moare bugetul

Semnalele că ceva rău s-a întâmplat cu veniturile statului român se înmulţesc. După ce oamenii care au acces la datele Finanţelor au început să spună cu jumătate de gură că e posibil să se aleagă praful de finanţele ţării anul acesta, pentru că s-a observat o sincopă în februarie, ANAF a făcut exces de zel şi a publicat datele până la 16 martie, fără să le dea pe cele pe februarie, ascunzând, cred ei, subtil, ce s-a întâmplat cu finanţa ţării în luna precedentă.

Ele zic că până la 16 martie s-au strâns la buget 35,75 miliarde de lei, cu 7% nominal mai mult decât anul trecut. Acum, atenţie, veniturile programate pe care a fost făcut bugetul 2016, pentru primul trimestru, au fost calculate la 56,22 miliarde de lei. Aşadar, Fiscul are mai puţin de jumătate de lună să recupereze o diferenţă de la execuţie la programare de nu mai puţin de 36,4%. Asta după ce, şi aşa, a recunoscut o scădere a veniturilor din TVA de la an la an, pe care au pus-o pe seama relaxării fiscale. Într-adevăr, aici există efectul de bază, dar ce ne facem în iulie, dacă dinamica lunară se păstrează şi dispare şi efectul de bază? Vom avea un final de an dificil?

„Fiscul astăzi are procesul decizional semiparalizat (…) ţineţi minte, colectarea se face zilnic. Nu poţi recupera în august ce n-ai luat în februarie”, a avertizat fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, după ce a fost demis la cererea ministrului de Finanţe, Anca Dragu.

Întâmplător sau nu, avertismentul e pe cale să devină o crudă realitate, dacă noul şef ANAF, Dragoş Doroş nu-şi intră repede în pâine. Şi asta o arată chiar cifrele publicate în avans, azi, de ANAF.

Se aud deja paşii delegaţiilor FMI pe holurile de la Finanţe. Iar vom discuta despre cota unică, poate şi despre TVA. Pardon, despre TVA ne-a zis deja FMI că ar fi bine să amânăm scăderea lui cu un punct procentual cu cel puţin un an.

În timpul ăsta, pe Dacian îl preocupă desenarea de scheme care să-ţi arate mură-n gură unde n-ai voie să fumezi. Cu un infograf de impact bugetar n-ar fi venit.

Te-ar mai putea interesa și
Cum arată comerțul cu mâncare al Uniunii Europene
Cum arată comerțul cu mâncare al Uniunii Europene
Comerţul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerţul......
Cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de când a început războiul
Cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de când a început războiul
Ucraina a suferit în noaptea de sâmbătă spre duminică cel mai amplu atac cu drone ruse de la începutul invaziei la ...
Merz şi Meloni: Nu există niciun motiv să vorbim despre trimiterea de trupe în Ucraina
Merz şi Meloni: Nu există niciun motiv să vorbim despre trimiterea de trupe în Ucraina
Desfăşurarea de trupe în Ucraina nu mai este o chestiune aflată în discuţie, au declarat sâmbătă premierul italian ...
Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut în piață
Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a avut, în primul trimestru al anului, prețuri ...