Parchetul specializat în lupta împotriva criminalităţii organizate a precizat că această acţiune de piraterie, dezvăluită la mijlocul lunii iulie, reprezintă o „crimă împotriva republicii” şi este o „infracţiune cibernetică desfăşurată pentru a răspândi confuzie şi tulburare în rândul populaţiei”, conform unui comunicat.
Procurorii au reţinut calificarea de „terorism”, pasibilă în acest caz de la 5 la 15 ani de închisoare, împotriva celor doi suspecţi care lucrează în aceeaşi companie de IT, cu sediul la Sofia.
Primul este un informatician de 20 de ani care era însărcinat cu testarea şi îmbunătăţirea securităţii sistemelor informatice. Al doilea este directorul comercial al firmei, considerat, conform parchetului, ca fiind „instigatorul” acţiunii de piraterie.
Acţiunea de piraterie a fost dezvăluită când mai multe media bulgare au primit la 16 iulie de pe o adresă de e-mail rusească aproximativ 11 GB de date fiscale.
În total, unui număr de 5,1 milioane de persoane fizice şi juridice, dintre care aproape un milion sunt în prezent decedate, le-au fost sustrase datele, într-o ţară a cărei populaţie totală este de şapte milioane de locuitori.
Anchetatorii îl suspectează de asemenea pe proprietarul companiei, în prezent fugit, că a fost implicat în operaţiune. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare.