Doi creditori ai Uton Oneşti cer insolvenţa firmei controlată de omul de afaceri Marian Iancu
Cererile celor două firme pentru deschiderea insolvenţei Uton sunt înregistrate la Tribunalul Bacău şi urmează să fie analizate de instanţă pe 20 februarie şi, respectiv, pe 15 aprilie.
Totodată, la Tribunalul Bacău mai este înregistrat un dosar în care Uton solicită emiterea unei ordonanţe preşedinţiale în aceeaşi materie.
Conform celor mai recente raportări, patronul clubului de fotbal Politehnica Timişoara, Marian Iancu, controlează indirect acţiuni reprezentând 98,14% din capitalul social al Uton. Firma BKP Trust Invest deţine 52,35% din acţiuni, iar Carom Oneşti are 45,78% din titluri.
Marian Iancu este administrator la BKP Trust Invest, firmă care este şi în acţionariatul Carom. Jumătate din părţile sociale ale BKP Trust Invest sunt deţinute de tatăl lui Marian Iancu, Eugeniu Iancu.
În perioada august 2010 – aprilie 2012, Iancu a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Uton.
Uton produce schimbătoarele de caldură, recipientele sub presiune, skiduri – unităţi tehnologice în construcţie modulară, cazane industriale şi linii de conducte tehnologice.
Firma a intrat pe pierderi din anul 2010, când a încheiat exerciţiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 milioane lei. Pierderile au crescut în 2011, la 8,2 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 milioane lei.
Felbermayr România, unul dintre creditorii care a cerut insolvenţa Uton, este sucursală a holdingului Felbermayr. Holdingul este prezent în 14 ţăti din Europa, printre care Austria, Germania, Rusia şi România. Holdingul activează pe segmentul transporturilor grele şi speciale pe şosea, calea ferată sau pe apă, precum şi în domeniul ingineriei civile.
Acţiunile Uton Oneşti sunt tranzacţionate la categoria titlurilor Nelistate de la BVB, iar cea mai recentă tranzacţie a fost realizată pe 10 mai 2011, la preţul de 0,6 lei. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 956.000 de lei.