Au sub 40 de ani, îşi iau deciziile de cumpărare pe baza informaţiilor din social media şi sunt extrem de preocupaţi de problemele de mediu, educaţie şi cazurile sociale. Aşa arată portretul robot al persoanelor dispuse să cheltuiască mai mult, doar pentru a intra în posesia unor produse sau servicii realizate de companii responsabile social. Potrivit unui sondaj realizat la nivel global de compania de cercetare Nielsen, 46% dintre cetăţenii lumii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru produsele şi serviciile unei companii responsabilă social. „Este evident că eforturile companiilor de a organiza campanii de CSR sunt relevante pentru un anumit grup de consumatori”, a declarat Nic Covey, vicepreşedintele Nielsen Cares, programul de responsabilitate socială al Nielsen.
Conform analizelor companiei de cercetare, tinerii sunt cei mai interesaţi de campaniile CSR. 51% dintre toţi participanţii la sondaj cu vârste între 15 şi 39 de ani au declarat că sunt dispuşi să răsplătească respectivele companii plătind un preţ mai mare pentru produsele sau serviciile lor. Spre comparaţie, în rândul respondenţilor de peste 40 de ani, doar 37% sunt interesaţi să încurajeze campaniile CSR, plătind mai mult pe produsele şi serviciile pe care le doresc.
Cei mai mulţi consumatori care ar plăti mai mult companiilor responsabile social provin din zona Asia-Pacific (55% dintre respondenţi), Orientul Mijlociu şi Africa (53% dintre respondenţi) şi America Latină (49% dintre respondenţi). În schimb, doar 35% dintre europeni ar face acest lucru. Cei mai mulţi consumatori conştienţi- social se află în Filipine (68%), iar cei mai puţini sunt în Olanda (21%).
Pentru cei responsabili-social, cei mai mulţi sunt sensibilizaţi de campaniile de mediu (66%), 56% sunt interesaţi de investiţiile companiilor în ştiinţă, în timp ce 53% sunt preocupaţi de campaniile împotriva sărăciei. Cumpărătorii au cu precădere încredere în recomandările cunoscuţilor (95%) şi sunt interesaţi de opiniile postate online de alţi consumatori (76%).
Sondajul Nielsen a fost realizat online în perioada 31 august-16 septembrie 2011 pe un eşantion de aproximativ 28.000 de consumatori din 56 de ţări.