Javier Martin-Artajo şi Julien Grout sunt acuzaţi de conspiraţie pentru falsificarea datelor înregistrate, fraudă informatică şi falsificarea declaraţiilor depuse la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC). Această instituţie a început în paralel propria investigaţie.
Scandalul a izvucnit în urma pierderilor de peste 6 miliarde de dolari înregistrate de JP Morgan din operaţiunile de tranzacţii la Londra. Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, şi-a cerut public scuze investitorilor în acest caz.
Traderul aflat în centrul controversei, Bruno Iksil, nu va fi inculpat. Motivele pentru care Iksil nu mai este vizat de anchetă nu sunt cunoscute. El a cooperat cu autorităţile, dar şi în cazul investigaţiei interne derulate de JPMorgan.
Iksil, de naţionalitate franceză, a lucrat la departamentul de investiţii de la Londra al JPMorgan şi este responsabil pentru o mare parte din tranzacţiile care au provocat pagube uriaşe pentru bancă, afectând reputaţia instituţiei şi forţând demisia unui director din conducerea executivă.
Investigaţia declanşată în primăvara anului trecut de Departamentul Justiţiei din SUA are ca scop, printre altele, determinarea culpabilităţii traderilor în astfel de situaţii. Magistraţii încearcă să stabilească dacă traderii responsabili pentru astfel de pariuri păguboase au evaluat greşit, cu bună ştiinţă, riscurile asociate tranzacţiilor.