Doi şefi de staţie de la CFR Infrastructură, reţinuţi pentru dare de mită

Doi şefi de staţie de la CFR Infrastructură Braşov au primit, joi, ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, pentru dare de mită, fiind acuzaţi că au încercat să treacă examenul periodic de competenţe oferind bani membrilor comisiei de examinare, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 22 nov. 2012, 12:14
Doi şefi de staţie de la CFR Infrastructură, reţinuţi pentru dare de mită

Potrivit procurorului Andreea Ghenu, din cadrul PArchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, cei doi şefi de gară au fost reţinuţi joi dimineaţă, iar la ora transmiterii acestei ştiri sunt audiaţi de către procurori.

Procurorul nu a putut preciza suma pe care cei doi ar fi oferit-o şefului comisiei de examinare, Cristian Băluţă, şi adjunctului acestuia, Lakatos Laszlo, reţinuţi, cu o zi în urmă pentru 24 de ore, de către procurori.

Băluţă şi Lakatos nu au fost propuşi pentru arestare preventivă de către procurori, mandatele lor de reţinere pentru 24 de ore expirând miercuri, la ora 23.00.

„Cei doi nu au fost propuşi pentru arestare preventivă, însă s-a luat măsura obligării acestora de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile”, a mai declarat procurorul Ghenu corespondentului MEDIAFAX.

În cursul zilei de miercuri, au fost audiate zece persoane, urmând ca joi să mai fie audiaţi alţi angajaţi ai CFR Infrastructură care au susţinut examenul de competenţe.

Cristian Băluţă, unul dintre cei doi examinatori la testările periodice de competenţe pentru angajaţii CFR Infrastructură care au fost reţinuţi la Braşov, este şeful filialei Craiova a Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER), care superviza examenele de la Braşov.

Băluţă este şef al filialei Craiova a Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER) din 2010. El se ocupă cu organizarea şi coordonarea activităţii de instruire teoretică şi practică pentru salariaţii din transporturile feroviare, precum şi cu organizarea de cursuri de calificare şi formare profesională în domeniul transporturilor feroviare.

El a fost numit şef al comisiei de examinare a angajaţilor CFR Infrastructură Braşov la testele periodice susţinute de luni până marţi, la sediul CENAFER Braşov, aflat în incinta Liceului CFR Braşov.

Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară este desemnat de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului să asigure formarea-calificarea, perfecţionarea şi verificarea profesională periodică a personalului care are activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei, securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, precum şi participarea în comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei din transportul feroviar.

Alături de Băluţă, din comisia de evaluare făcea parte şi Lakatos Lorincz, care era instructor regional în cadrul CFR Infrastructură.

La testările periodice participă circa 60 de angajaţi ai CFR Infrastructură care lucrează la siguranţa circulaţiei – de la acari, manevratori, impiegaţi de mişcare şi până la şefi de staţie.

Băluţă şi Lakatos au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore.

Procurorii au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale pe numele celor doi examinatori pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

„Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în 19 şi 20 noiembrie 2012, cei doi invinuiţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de membri ai comisiei de evaluare periodică ai şefilor de staţii CFR, au primit bani de la aceştia din urmă pentru a le facilita promovarea evaluării respective şi că în 20 noiembrie 2012, în exercitarea aceleiaşi calităţi, au constatat în mod nereal prezenţa unei persoane supusă evaluării, prin aceste fapte cauzându-se o tulburare însemnată Companiei Naţionale CFR S.A.”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Cei doi examinatori au fost reţinuţi sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals intelectual, după ce au permis accesul unei persoane, membru al comisiei respective, să susţină examenul în locul unui şef de gară.

În schimbul favorului, cei doi au primit circa 3.000 de lei şi alte foloase persoanle, cum ar fi mese la restaurant.

Flagrantul a fost organizaţ marţi, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

De asemenea, procurorii au audiat în acest caz încă şase persoane, şefi de gări la Braşov, în calitate de învinuiţi pentru dare de mită în formă continuată, însă aceştia nu au fost reţinuţi.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE, dar această resursă proprie a UE s-a......
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele ...
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...