14% dintre angajatorii români declară că vor să facă angajări, în intervalul octombrie – decembrie 2014, 13% dintre ei prevăd scăderea numărului de salariaţi, în vreme ce majoritatea (69% dintre ei) nu anticipează schimbări în privinţa numărului de salariaţi din compania lor, în ultimul trimestru, arată cea mai recentă ediție a studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai cuprinzător studiu din lume privind intenţiile companiilor de a face angajări sau, după caz, de a renunţa la angajaţi în trimestrul următor.
ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 65,000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.
Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă şi este utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor referitoare la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană – Monthly Monitor -, redactat de Comisia Europeană.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 21 – 29 iulie 2014, pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori, şi a fost condusă de către echipa de cercetare InfoCorp Ltd. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.
Domeniile în care ai cele mai mari şanse să te angajezi în ultimele luni ale acestui an
Domeniile finanțe, asigurări, imobiliare și servicii au cele mai multe oportunităţi de angajare, din primul trimestru al anului 2009 până în prezent, arată studiul Manpower. Aceste domenii raportează o previziune netă de angajare de 19%.
Ca metodologie, previziunea netă de angajare se obţine ca diferenţă dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări în compania lor şi procentul de angajatori care prevăd concedieri în organizaţia lor, în trimestrul următor.
Industria prelucrătoare urmează în clasamentul domeniilor ofertante în privinţa oportunităţilor de muncă, la final de an. 13% este previziunea netă de angajare în ultimele trei luni, în industria de profil. Menţionăm însă că previziunea de angajare în industrie este cu 5 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul iulie-septembrie şi în scădere pentru al doilea trimestru consecutiv.
Se vor face angajări la final de an şi în transporturi, depozitare, comunicații. În aceste domenii previziunea netă de angajare este de 8%.
Administrația publică și serviciile sociale urmează în clasamentul domeniilor cu cele mai multe oferte de muncă în ultimele trei luni ale acestui an. Previziunea netă de angajare în aceste domenii este de 6%, arată studiul Manpower.
În construcţii însă se vor face concedieri la final de an. Previziunea netă de angajare din industria de profil este de -11%, cea mai pesimistă raportată de angajatorii din construcții, în ultimele opt trimestre.
Regiunile în care se vor face cele mai multe angajări la final de an
Angajatorii din regiunea Nord-Vest vor oferi cele mai multe locuri de muncă în ultimele luni ale anului (aici, previziunea de angajare se situează la nivelul de 10%). Perspectivele de angajare din regiunea antemenţionată sunt neschimbate în comparație cu trimestrul precedent și se îmbunătățesc cu 3 puncte procentuale față de intervalul similar al anului 2013.
Bucureşti-Ilfov şi regiunea Sud urmează, în această succesiune, în topul regiunilor cu cele mai multe oportunităţi de muncă la final de an. Previziunile nete de angajare din aceste regiuni sunt de 10%, respectiv 9%.
Perspectivele de angajare rămân pozitive în regiune Sud-Est, dar scad semnificativ faţă de cele din trimestrul al treilea al acestui an. Previziunea netă de angajare din regiune este de doar 2%, cu 11 puncte procentuale mai mică decît în trimestrul al treilea.
În contrast, angajatorii din regiunea Nord-Est vor face concedieri până la sfârşitul anului. Previziune netă de angajare din regiune este de -10%, cea mai slabă din trimestrul al treilea al anului 2010 până în prezent.
„Încrederea angajatorilor nu a suferit schimbări dramatice din trimestrul III/2011, deși perspectivele ocupării forței de muncă au fost ceva mai conservatoare în 2013 și la începutul anului 2014. În ansamblu, se observă aceeași abordare calculată și echilibrată în privința angajărilor, însă fluctuațiile intențiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească numărul de angajați a scăzut cu 7 puncte procentuale față de trimestrul trecut. Această încetinire a ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice și o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puțin omogene”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
Companiile mari oferă cele mai multe locuri de muncă la final de an
Candidaţii au cele mai mari şanse să se angajeze în companii cu peste 250 de angajaţi, indiferent de domeniul în care vor să lucreze.
Angajatorii din aceste companii raportează o previziune netă de angajare de 9%, arată studiul Manpower.
În contrast, firmele antreprenoriale, cu mai puţin de 10 salariaţi, vor opera concedieri la finele acestui an. În aceste organizaţii, previziunea netă de angajare este de -1%, în ultimul trimestru al acestui an.
Angajatorii din organizațiile mici și mijlocii prevăd creșteri moderate ale numărului de angajați, în ultimele luni ale anului 2014.
„Piața forței de muncă își găsește treptat echilibrul la un nivel moderat și este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilitățile lor de creștere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambițioase. Această situație ridică problema modului în care această încredere poate fi susținută și încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piața este capabilă să genereze organic în condițiile actuale„, a conchis Valentin Petrof.