Peste un sfert dintre firmele din România vor face angajări în următoarele trei luni. Unde şi în ce domenii

Economica.net
10 03. 2015
joburi_47063600

Angajatorii din regiunea Sud vor să facă cele mai multe angajări în trimestrul II din 2015. Previziunea netă de angajare din această regiune este de 22%, cu 12 puncte procentuale mai mare decât cea din trimestrul I/2015 şi cu 15 puncte procentuale peste cea din trimestrul II/2014.

Amintim că previziunea netă de angajare se obţine ca diferenţă dintre proporţia angajatorilor care anticipează creşterea volumului total de angajări în compania lor şi proporţia angajatorilor care prevăd concedieri în organizaţia lor, în trimestrul următor.

Angajatorii din Vest, din Sud-Vest, Centru, Nord-Est, Nord-Vest urmează în clasamentul regiunilor în care se vor face cele mai multe angajări, în intervalul aprilie-iunie 2015.

Domeniile în care se vor face angajări semnificative în următoarele trei luni

Angajatorii din industria prelucrătoare vor face cele mai multe angajări în următoarele trei luni, arată studiul Manpower.
Previziunea netă de angajare din acest sector este de 28% – cea mai robustă din ultimele 10 trimestre – a crescut cu 12 puncte procentuale faţă de cea exprimată în primele trei luni din acest an.

Şi angajatorii din transporturi, depozitare, comunicaţii, finanţe, asigurări, imobiliare intenţionează să facă angajări în următoarele trei luni. În aceste domenii, previziunea netă de angajare este de 17%.

Construcţiile şi comerţul urmează în clasamentul domeniilor în care se vor face cele mai multe angajări în următorul trimestru. Previziune netă de angajare este de 16% în domeniile antemenţionate.

Doar angajatorii din sectoarele energie electrică, gaze, apă vor să concedieze în următoarele trei luni, arată studiul Manpower.

Mai bine de un sfert dintre companii vor să facă angajări în trimestrul II

26% dintre angajatorii cuprinşi în studiul Manpower vor să facă angajări în următoarele trei luni; 67% dintre ei nu prevăd schimbări în privinţa numărului de angajaţi din compania lor; doar 6% dintre angajatorii intervievaţi vor face concedieri în următorul trimestru, arată studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este cea mai cuprinzătoare cercetare din lume privind intenţiile companiilor de a face angajări sau, după caz, de a renunţa la angajaţi, în trimestrul următor.
ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 65.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-şi scădea numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.
Studiul Manpower este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă şi este utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor referitoare la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană – Monthly Monitor -, redactat de Comisia Europeană.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 14 – 27 ianuarie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 626 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

În ce fel de organizaţie ai cele mai mari şanse să fii angajat în următoarele trei luni

Răspunsul scurt: în organizaţii mari, cu peste 250 de angajaţi. Previziunea netă de angajare raportată de companiile mari, intervievate de Manpower, este de 17%.
Companiile cu 50-249 angajaţi urmează în clasamentul organizaţiilor care vor face cele mai multe angajări în următorul trimestru.
Companiile medii sunt urmate îndeaproape în clasament de firmele cu mai puţin de 10 angajaţi. Concret, angajatorii cu cel mult 10 salariaţi raportează o previziune netă de angajare de 11%, cu 15% mai mare decât cea din trimestrul I/2015, şi cu 11% mai mare faţă de cea înregistrată în trimestrul II/2014.

„Per ansamblu, aceasta este prognoza cea mai favorabilă din ultimele nouă trimestre. Nu numai că angajatorii se arată mai fermi în intențiile de a-şi creşte numărul de angajaţi, ci şi mai puţin dispuşi să facă scăderi de personal decât au fost în trimestrul I. Este încurajator că apar mai multe oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în regiunea lor sau în sectorul de activitate pe care aceștia îl vizează, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totuşi, acest optimism mai uniform răspândit este de dată prea recentă pentru a putea fi asimilat unei tendinţe, chiar şi într-un context european de un optimism prudent” a spus Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.