În ultimul an (martie 2017-martie 2016), industria s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari angajatori ai României, urmare a creşterii producţiei cu 10,3%, indică o analiză realizată de către Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, în acest domeniu de activitate s-au angajat 29.200 de persoane, numărul salariaţilor crescând de la 1,35 milioane de persoane, la 1,38 milioane de persoane.
Dintre ramurile industriale, cea care a atras cei mai mulţi angajaţi este „fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice unde numărul salariaţilor a crescut cu 9%, până la 33.900 persoane. Urmează „fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie”, sector care a atras în perioada analizată 1.100 de persoane (creştere de 8,8% faţă de perioada similară a anului trecut) şi „‘fabricarea echipamentelor electrice”m domeniul în care numărul de angajaţi a crescut 8,7% faţă de martie 2016.
Creşterea producţiei a generat şi majorări salariale de până la 12,3% dacă ne raportăm la întreg sector industrial, în primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Câştigul salarial mediu net a ajuns astfel la 2.222 de lei. Pe tipuri de activităţi, cel mai mult au avut de câştigat salariaţii din industria alimentară (plus 21%) care au ajuns în martie la un salariu mediuu net de 1.655 lei net, dar şi cei din industria textilă (plus 21%) care primesc acum, în medie, 1.925 de lei. Majorări importante, de peste 17%, au avut în perioada analizată şi cei cu activităţi în tăbăcirea şi finisarea pieilor, salariul mediu net ajungând în această rămură de 1.653 de lei, dar şi cei care lucrează în companii ce se ocupă de tipǎrirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrǎrilor. Aceştia câştigau în luna martie, în medie, 2.084 de lei.
Cele mai mari salarii sunt însă în companiile active pe piaţa producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă unde, în luna martie, câştigul mediu net era de 3.163 de lei, cu 7,5% faţă de perioada similară a anului trecut. Iar dacă luăm în calcul subdiviziunile industriei extractive, cel mai bine se câştigă în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale- 5.706 lei net, cu 0,3% mai puţin deecât în perioada similară a anului trecit.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în luna martie 2017 productivitatea muncii în industrie a crescut cu 8,4%, susținută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,8%), industriei prelucrătoare (+8,6%) și industriei extractive (+1,7%). Productivitatea muncii pe marile grupe industriale a înregistrat următoarele evoluţii: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,7%), industria bunurilor intermediare (+8,6%), industria energetică (+8,0%), industria bunurilor de capital (+7,5%), industria bunurilor de uz curent (+7,1%).
În luna martie 2017 comparativ cu martie 2016 producţia industrială a crescut cu 10,3%, iar indicele brut al producţiei a crescut în industria prelucrătoare cu 11,3%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,9%), în timp ce în industria extractivă a scăzut cu 4,1%. Pe marile grupe industriale producţia a crescut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,4%), industria bunurilor intermediare (+13,4%), industria bunurilor de capital (+11,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) și industria energetică (+1,3%).