Donald Trump, candidatul cu cel mai sărac vocabular, de nivelul unui copil de 10 ani, arată testul Flesch-Kincaid

Magnatul Donald Trump, care conduce în intenţiile de vot pentru nominalizarea republicană la cursa prezidenţială americană din 2016, se remarcă nu doar prin declaraţii sale controversate, uneori chiar scandaloase, ci şi printr-un vocabular deosebit de sărac, pe care l-ar putea înţelege şi un copil de 10 ani, notează sâmbătă AFP, citând analiza unor experţi, scrie Agerpres. 
Economica.net - sâm, 19 dec. 2015, 08:24
Donald Trump, candidatul cu cel mai sărac vocabular, de nivelul unui copil de 10 ani, arată testul Flesch-Kincaid

Aplicând testul Flesch-Kincaid discursurilor introductive şi finale ale celor nouă candidaţi din dezbaterea republicană ce a avut loc marţi seară la Las Vegas, rezultă că Donald Trump a avut limbajul cel mai sărac.

Metoda, elaborată pentru marina militară americană, permite determinarea complexităţii unui text scris în limba engleză, în funcţie de lungimea frazelor şi de numărul de silabe ale cuvintelor utilizate.

Conform calculelor rezultate prin aplicarea testului Flesch-Kincaid, magnatul imobiliar a avut un discurs pe care l-ar fi putut înţelege şi copiii de 9-10 ani.

În cele 90 de secunde de introducere şi concluzii, în care candidaţii trebuie să-şi rezume cât mai eficient mesajul, doar 7% din cuvintele folosite de Trump au avut mai mult de trei silabe. Spre comparaţie, media a fost de 14% în discursurile celorlalţi candidaţi. Ted Cruz, senatorul de Texas aflat pe locul secund în intenţiile de vot, a folosit în proporţie de 24% cuvinte ‘complexe’, iar Jeb Bush, fost guvernator al Floridei, în procent de 15%.

Conform analizei, miliardarul obişnuieşte să abuzeze de cuvinte scurte şi simple, ca ‘good’, ‘bad’ şi ‘great’ (‘bun’, ‘rău’ şi ‘grozav’), pentru a-şi prezenta argumentele. De pildă, despre preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că este ‘(a) bad guy, very bad guy’ (‘un tip rău, foarte rău’).

Donald Trump încearcă să-şi liniştească auditoriul, adresându-se instinctelor noastre politice primare. El repetă cuvinte simple’, afirmă Peter Lawler, profesor de ştiinţe politice la Berry College şi autorul unei cărţi despre retorica politică americană.

‘O anumită parte dintre americani asociază simplitatea cu onestitatea. Ei nu mai cred în discursurile prea elaborate, le consideră înşelătoare’, explică Matthew Baum, profesor de comunicare la Harvard Kennedy School.

Trump utilizează frecvent şi termenul de ‘proşti’ pentru a-şi descrie adversarii ori actuala administraţie. ‘Suntem conduşi de oameni proşti. Înainte spuneam „incompetenţi”, dar „proşti” este nivelul superior’, declara el la o întrunire în decembrie.

‘Ceilalţi candidaţi repetă mult înainte de dezbateri, iar răspunsurile lor par pregătite prea mult. Trump se mulţumeşte să spună ce-i trece prin cap. Totul este însă calculat, el ştie foarte bine ce face’, analizează Peter Lawler.

‘Există dosare pe care nu le stăpâneşte absolut deloc, însă publicul nu se revoltă. (…) Trump se justifică spunând că va angaja cei mai buni experţi când va fi preşedinte’, mai explică Lawler pentru AFP.

Te-ar mai putea interesa și
53% dintre francezi vor ca guvernul Barnier să cadă
53% dintre francezi vor ca guvernul Barnier să cadă
Aproximativ 53% dintre francezi doresc ca guvernul premierului Michel Barnier să cadă din cauza furiei față de bugetul propus, potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial pentru Sud Radio....
Obligația nouă pentru firmele cu peste 50 de angajaţi de la 1 ianuarie: raportul de sustenabilitate
Obligația nouă pentru firmele cu peste 50 de angajaţi de la 1 ianuarie: raportul de sustenabilitate
Anul 2025 vine cu o serie de noutăți pentru companii, printre care se numără și obligația întocmirii rapoartelor de ...
„Atac masiv” asupra infrastructurii energetice din Ucraina
„Atac masiv” asupra infrastructurii energetice din Ucraina
Ucraina a raportat joi un "atac masiv" asupra infrastructurii sale energetice şi a declarat că a trebuit să efectueze ...
Intrarea României în Schengen creează îngrijorări legate de păstrarea forței de muncă
Intrarea României în Schengen creează îngrijorări legate de păstrarea forței de muncă
O eventuală intrare a României în Spaţiul Schengen îmi provoacă un pic de îngrijorare legată de forţa de muncă, ...