Fondatorul site-ului Wikileaks ‘Julian Assange a afirmat ‘că un adolescent de 14 ani l-ar fi putut pirata pe (John) Podesta’. Atunci de ce partidul democrat a fost atât de neglijent? Assange a afirmat de asemenea că ruşii nu i-au transmis informaţiile’, a scris miercuri dimineaţa pe Twitter viitorul preşedinte al SUA.
Serviciile americane de informaţii, dar şi companii private de securitate informatică a priori independente, afirmă – fără să fi oferit pentru moment dovezi tangibile – că Moscova se află la originea unor scurgeri de informaţii din corespondenţe ale Partidului Democrat şi ale lui John Podesta, directorul campaniei lui Hillary Clinton.
Administraţia SUA este convinsă că publicarea acestor mail-uri de către Wikileaks era destinată să-l favorizeze pe Donald Trump.
Casa Albă tratează aceste acuzaţii destul de serios pentru că a adoptat sancţiuni severe împotriva a două servicii de informaţii ruseşti şi a declarat 35 de agenţi ruşi aflaţi în SUA persoane non gratae.
Agenţia Centrală de informaţii (CIA) a SUA este convinsă că ruşii au furnizat corespondenţa site-ului Wikileaks, însă Julian Assange a dezminţit aceasta cu vehemenţă.
Barack Obama a cerut un raport serviciilor de informaţii privind piratarea şi doreşte ca acesta să fie publicat înainte de plecarea sa de la Casa Albă, la 20 ianuarie. Audieri sunt de asemenea prevăzute pe marginea acestui dosar în Congres.
Echipa lui Donald Trump a respins de asemenea concluziile CIA, apreciind că analiştii care au ajuns la acestea ‘sunt la fel cu cei care afirmă că (fostul preşedinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere în masă’.
Marţi seara, Donald Trump şi-a exprimat din nou îndoiala în legătură cu concluziile serviciilor de informaţii, sugerând că a fost amânată o întrevedere pe subiect cu reprezentanţii acesteia.