Donald Trump promite că va muta în SUA locuri de muncă din China şi din ţări aliate

25 09. 2024
trump 768549587490

Într-un discurs electoral la Savannah, în statul Georgia, Trump a anunţat o „renaştere a producţiei” ca axă a planului său economic şi a afirmat că va oferi firmelor străine impozite mici şi reglementări reduse pentru a le atrage.

„Vom lua locurile de muncă ale altor ţări. Le vom lua fabricile”, a susţinut el în unul din cele mai mari porturi din SUA, centru important pentru producţia de automobile.

Candidatul republican le-a spus alegătorilor că un vot pentru el va duce la un „exod masiv” al producţiei din Coreea de Sud şi Germania, aliate ale SUA, precum şi din China rivală economic.

A fost al doilea discurs pe teme economice ţinut de Trump luna aceasta.

Georgia este un stat unde rezultatul alegerilor prezidenţiale este nedecis, deci un teren de confruntare cu candidata democrată, vicepreşedinta Kamala Harris.

Costul ridicat al vieţii şi locurile de muncă sunt cele mai importante subiecte pentru americani, arată sondajele de opinie. Conform unuia din acestea, efectuat de Reuters/Ipsos, ale cărui rezultate au fost publicate marţi, Harris a redus din avantajul lui Trump legat de temele economice. Întrebaţi care din cei doi candidaţi abordează mai bine economia, şomajul şi locurile de muncă, 43% l-au preferat pe fostul preşedinte, faţă de 41 pe rivala sa, diferenţa fiind în scădere de la 11 puncte procentuale la sfârşitul lui iulie.

Harris urmează să ţină un discurs important despre economie miercuri, în statul Pennsylvania, iar unele dintre propunerile sale vor urmări obiectivul mai larg de a-i sprijini pe americani în crearea şi obţinerea bunăstării, a informat deja Reuters.

Trump a precizat că stimulentele pe care intenţionează să le acorde vor fi oferite doar companiilor străine care îşi mută producţia în SUA şi angajează lucrători americani. „Vreau ca firmele auto germane să devină firme auto americane. Vreau să îşi construiască uzinele aici”, a spus el.

În schimb, firmele care nu produc în Statele Unite se vor confrunta cu un „tarif foarte substanţial” la import, a adăugat fostul preşedinte. Luni, el a menţionat că va aplica un tarif de 200% la produsele John Deere, dacă această companie îşi mută în Mexic producţia de echipamente agricole, aşa cum şi-a planificat.

Păstrarea şi crearea unor locuri de muncă pentru americani prin impunerea de taxe atât pentru aliaţi, cât şi pentru adversari a devenit o temă centrală a mesajului economic al lui Trump, observă Reuters. Republicanul şi aliaţii acestuia consideră că barierele comerciale sunt necesare pentru protecţia industriei Statelor Unite, dar unii economişti apreciază că astfel s-ar agrava inflaţia.

Trump a precizat că îi va recompensa pe producătorii cu sedii în SUA prin facilităţi fiscale pentru cercetare şi dezvoltare şi prin acordarea posibilităţii de a deduce în primul an costurile echipamentelor grele.

El a repetat de asemenea şi promisiunea de a reduce impozitarea profiturilor de la 21% la 15% pentru producătorii de pe teritoriul Statelor Unite.

Alte măsuri avute în vedere sunt numirea unui ambasador mondial pentru producţie, care va avea misiunea de a convinge firmele din întreaga lume să se mute în SUA, şi crearea pe terenurile federale a unor zone cu reglementări reduse pentru producători. Nu este clar care terenuri federale sunt vizate şi cum ar funcţiona un astfel de aranjament, comentează Reuters. Dacă terenul rămâne în proprietate federală în timp ce este utilizat de firme străine, acestea ar putea fi teoretic scutite de taxa pe proprietate.

Pentru a atrage alegătorii din clasa mijlocie şi lucrătorii, Trump a mai promis în ultimele luni că va elimina taxarea federală a bacşişurilor şi a orelor suplimentare. Mulţi economişti au avertizat, potrivit Reuters, că renunţarea la taxele respective va reduce veniturile la buget şi va amplifica mult deficitul federal.