‘Vom face o modificare semnificativă a legii de reglementare financiară Dodd-Frank’, a declarat oficialul, referindu-se la proiectul adoptat de Barack Obama în 2010 care reglementează activitatea firmelor de pe Wall Street şi protecţia consumatorilor
Legea Dodd-Frank impune separarea activităţilor de investiţii de cele de retail şi nu permite băncilor să-şi asume prea multe riscuri.
Dar Donald Trump susţine că vrea o schimbare ‘semnificativă’ care să ajute sectorul bancar.
‘Vrem restricţii şi reglementări solide. Dar nu reglementări care fac imposibilă acordarea de împrumuturi de către bănci, care ar duce la crearea de locuri de muncă’, a afirmat preşedintele american.
Declaraţiile sale au fost susţinute de Jamie Dimon, şeful uneia dintre cele mai mari bănci din lume, JP Morgan Chase. În scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor, el a explicat că povara impusă de autorităţile de reglementare ‘este într-un mod exagerat complexă, costisitoare şi uneori confuză’.
Scopul legii Dodd-Frank era rezolvarea problemei băncilor prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze (too big to fail).
Dar Jamie Dimon susţine că băncile au rezolvat în principal această problemă prin majorarea capitalului şi introducerea unor controale de risc mai stricte.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut apel pentru o reformă a legii de reglementare financiară Dodd-Frank şi pentru reducerea impozitelor pentru companii, în paralel cu promisiuni pentru investiţii masive în infrastructură şi readucerea în SUA a locurilor de muncă transferate în străinătate.