Votul negativ al grecilor faţă de planurile de salvare din partea creditorilor Atenei ‘va reduce, evident, spaţiul de manevră în negocierile’ pentru supravieţuirea financiară a ţării, a afirmat Donald Tusk, potrivit ediţiei europene a publicaţiei americane.
‘Aş vrea să previn că în niciun caz nu avem nevoie de un mesaj dramatic după un nu’, a subliniat el, lăsând deschisă uşa reluării negocierilor cu Grecia.
‘Obiectivul nostru principal este să păstrăm unită zona euro’ şi ‘este foarte clar că referendumul nu se referă (…) la rămânerea în zona euro’, a adăugat preşedintele Consiliului European în interviul amintit.
‘Primul obiectiv este de a reconstrui încrederea împreună cu Grecia’, a pledat el.
Donald Tusk a menţionat că un vot pozitiv ar permite ‘deschiderea unui nou capitol al negocierilor, posibil mai promiţător decât înainte’.
Preşedintele Consiliului European, care reprezintă guvernele, a adoptat un ton mai conciliant decât preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a estimat că ‘poziţia Greciei va fi considerabil slăbită’ în cazul votului negativ la referendum.
Votul negativ, sprijinit de guvernul stângii radicale, ar însemna că ‘Grecia spune Europei’, a avertizat luni Jean-Claude Juncker, declarându-se ‘trădat’ de Grecia.
Pentru Donald Tusk, ‘nu este o poveste în alb şi negru’. ‘Poate că greşeala cea mai mare (…) a fost de a pasa celuilalt vina, jocul politic dintre creditori şi Grecia. Aici, nimeni nu este înger’, a adăugat el.