Execuţiile în masă, decapitările, arderile de vii au avut un efect ‘galvanizant’ contra SI în Orientul Mijlociu, a menţionat James Clapper. Iar printre consecinţe, donaţiile din aceste ţări ‘se diminuează’, a explicat el.
Este ‘o scădere puternică’, a adăugat directorul, precizând că reprezintă, totuşi, o sursă minoră de finanţare minoră pentru SI, şi anume ‘1% din venitul lor total’.
În unele cazuri, guvernele au jucat un rol pentru a reduce donaţiile, cu ajutor american. Însă ‘ceea ce contează sunt spiritul şi sufletul’, a subliniat el.
James Clapper a insistat din nou asupra necesităţii de a intensifica lupta prin mijloacele de comunicare în faţa organizaţiei SI, în special pentru a contracara riscul recrutării unui grup extremist în taberele de refugiaţi sirieni, scrie Agerpres.
Taberele respective pot deveni un teren fertil pentru recrutare, iar aceasta constituie ‘o mare îngrijorare’, a continuat el.
‘Sunt 11,4 milioane de persoane deplasate în Siria’, a reamintit Clapper.
Potrivit directorului serviciilor americane de informaţii, numărul persoanele deplasate la nivel mondial nu a fost niciodată atât de ridicat de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.