Donescu (ME): Livrările de bunuri pe piaţa germană vor putea atinge 9 miliarde euro în 2013
‘Germania și-a consolidat poziția de lider în clasamentul partenerilor comerciali ai României în primul semestru din 2013. Comparativ cu anul trecut, exportul a crescut cu 6,7%, ceea ce ne determină să afirmăm că livrările de bunuri pe piața germană vor putea atinge 9 miliarde euro la sfârșitul anului 2013, cifră record în relațiile comerciale bilaterale’, a subliniat secretarul de stat.
Din punct de vedere al structurii, peste trei sferturi din exporturile românești adresate pieței germane reprezintă produsele cu valoare adăugată ridicată, respectiv mașini și echipamente electrice, vehicule și echipamente de transport mase plastice și produse agro-alimentare.
Potrivit oficialului din Ministerul Economiei, România deține în acest an cea mai semnificativă prezență la aceasta manifestare în condițiile în care participă cu 58 de firme din domeniul industriei alimentare, pe o suprafață record de 678 mp.
‘Este, de asemenea, un record pe care dorim să-l avem și în ceea ce privește numărul și valoarea contractelor încheiate. Firmele românești au exportat în 2012 produse agroalimentare în Germania în valoare de 253 milioane euro. Sunt exportate produse și preparate din carne, brânzeturi și produse lactate, cereale, semințe oleaginoase. Există un potențial deosebit pe piața germană pe care trebuie să-l valorificăm printr-o promovare mai ofensivă. Exporturile României de produse agroalimentare și-au majorat ponderea în totalul livrărilor de produse românești depășind 4 miliarde euro în anul 2012’, a menționat Manuel Donescu.
Pavilioanele naționale în care expun firmele românești se vor afla în zonele specializate, respectiv ‘Meat’, ‘Fine Food’ și ‘Bread and Bakery’.
Potrivit unui comunicat al Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), remis sâmbătă AGERPRES, târgul ANUGA (5-9 octombrie) reprezintă cea mai importantă manifestare expozițională a industriei alimentare mondiale din anul 2013, care se desfășoară o dată la doi ani la Koln, în Germania.
Producătorii români vin la acest eveniment cu produse din sectorul de carne, panificație, patiserie și dulciuri, apă minerală și plată, ceaiuri, condimente, vinuri, produse lactate și uleiuri vegetale. Dintre participanți fac parte companii de renume precum Caroli, Galli Gallo (Peneș Curcanul), Aaylex (Coco Rico), Sonimpex (Magiunul de Topoloveni), Boromir, Scandia, Vascar, Kosarom, Angst, Agricola Bacău, etc.
„În perioada 5-9 octombrie, toată elita industriei alimentare românești va arăta că ne merităm un loc fruntaș în Europa pentru calitatea produselor alimentare.
Participarea României la ANUGA este susținută printr-un program al Ministerului Economiei, program ce vizează promovarea produselor românești”, au afirmat reprezentanții APAR.
APAR, reunește producători autentici din industria alimentară românească și își propune ca prin acțiunile întreprinse să realizeze din alimentul românesc nu numai un motiv de mândrie națională ci și un vehicul al dezvoltării economiei românești.
La ediția anterioară a târgului ANUGA, desfășurată în anul 2011, au expus 6.596 de companii din 100 de țări, pe o suprafață de 284.000 mp. Târgul s-a bucurat de prezența a peste 155.000 de vizitatori din 180 de țări.