Doneţkul, în aşteptarea confruntării între forţele guvernamentale şi rebeli
‘La ce bun un război?’, se întreabă Varvara Nikolaevna (53 de ani), care deţine un magazin de produse pentru animale de companie în piaţa centrală a acestui oraş, a cărui populaţie se apropie de un milion de locuitori.
Ea crede că autorităţile de la Kiev ar trebui ‘să înţeleagă că oamenii de aici au probleme concrete’, că ‘putem trăi toţi împreună, indiferent de naţionalitatea noastră’, ucraineană sau de origine rusă.
Pe de altă parte, liderii rebeli au lansat un apel la mobilizare, după ce doar 2.000 de persoane au venit duminică să manifesteze în piaţa Lenin pentru a ‘salva Doneţkul de armata ucraineană’.
‘Cel mai probabil că Doneţkul va fi bombardat până va fi al doilea Slaviansk’, estimează Valeri Franciuk (30 de ani), ‘administrator de sistem’ în informatică, făcând aluzie la fosta fortăreaţă separatistă situată la 100 km nord de Doneţk, evacuată de insurgenţi în faţa înaintării forţelor ucrainene.
Slavianskul, prezentat de unii separatişti ca un nou Stalingrad distrus în totalitate în lupte, departe însă de a reflecta realitatea, acum serveşte ca punct de referinţă.
Liderii rebelilor mai speră încă într-o revoltă populară şi, unul dintre ei, fostul ‘guvernator popular’ autoproclamat Pavel Gubarev a lansat un apel radiofonic înflăcărat. Apoi, pe un ton dramatic a afirmat că ‘dacă fiecare dintre noi nu o va face acum, vom ajunge toţi sclavi, brutalizaţi de cuceritorii fascişti’, aşa cum numesc separatiştii autorităţile de la Kiev.
În afară de câteva sute de insurgenţi care s-au retras din Slaviansk, voluntarii nu par să se înghesuie.
În centru, prezenţa este mai mică decât de obicei, dar oraşul nu pare să cunoască un adevărat exod. Şi dacă guvernul de la Kiev şi-a anunţat intenţia de a încercui oraşul, trupele sale erau marţi încă la zeci de kilometri distanţă, cu excepţia aeroportului, pe care îl controlează de la începutul revoltei.
Intrarea şi ieşirea din Doneţk se face în continuare fără probleme, chiar dacă separatiştii au instalat posturi de control.
Transportul în comun funcţionează şi cele mai multe magazine sunt deschise, fără probleme de aprovizionare pe moment. Gigantul american de fast-food McDonald’s şi-a închis restaurantele de mai multe săptămâni, iar ATM-urile rare care mai funcţionează sunt luate cu asalt.