Dorin Cocoş a fost pus în libertate, fiind eliberat condiţionat din închisoare; decizia instanţei este definitivă

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost eliberat, marţi după-amiază, de la Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiţionată a acestuia. Cocoş a executat un an din pedeapsa de doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul "Microsoft”, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 14:58
Dorin Cocoş a fost pus în libertate, fiind eliberat condiţionat din închisoare; decizia instanţei este definitivă

Dorin Cocoş a ieşit din penitenciar în jurul orei 17.00, fiind aşteptat de o maşină. El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, limitându-se doar la a le atrage atenţia să nu se împiedice de cablurile de la camerele de luat vederi, potrivit News.ro.

Tribunalul Ilfov a decis definitiv, marţi, eliberarea condiţionată a lui Dorin Cocoş, care a executat un an din pedeapsă.

În 16 august, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins propunerea de eliberare condiţionată a lui Dorin Cocoş, condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Microsoft”, în care este acuzat că a primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florica şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florica încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor. Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată la Tribunalul Ilfov.

Magistraţii Judecătoriei Sector 4 motivau că omul de afaceri Dorin Cocoş nu trebuie liberat condiţionat deoarece condamnatul încă nu are formată o atitudine de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept. Conform motivării instanţei, Dorin Cocoş a participat la 14 programe educative, incluzând dezbateri, recenzii de carte, spectacole, concursuri tematice, cercuri de lectură. „Instanţa reţine că la acest moment nu se impune liberarea condiţionată a petentului chiar dacă acesta a îndeplinit fracţia prevăzută de lege deoarece faţă de acesta funcţiile pedepsei nu au fost realizate impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept. Instanţa consideră că la acest moment petentul nu a executat o perioadă de timp suficientă din pedeapsă”, se arată în motivarea instanţei.

În 15 septembrie, Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiţionată a omului de afaceri Dumitru Nicolae, condamnat tot la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Microsoft”.

În 3 octombrie 2016, omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2 ani şi 4 luni închisoare.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro, iar Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani.

Judecarea dosarului „Microsoft” a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat în octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...