Dorin Pena, Cisco: comunicarea va fi din ce în ce mai mult video, iar companiile trebuie să se pregătească
Cisco a introdus pe piața din România tehnologii inovatoare care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării industriei IT&C locale, dar și a internetului așa cum îl știm acum. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Dorin Pena, în cadrul evenimentului „Connect România”, despre schimbările pe care companiile trebuie să le facă şi modul în care noile tehnologii vor remodela mediul de business din România.
Ce este conceptul zero trust Security și de ce ar trebui companiile să îl adopte?
Conceptul pleacă de la un lucru pe care îl vedem noi că se întâmplă astăzi în zona de cyber și anume faptul
nu poţi avea încredere în dispozitivele utilizatorilor care vor să se conecteze în rețea. Pentru că lumea este complexă, sunt din ce în ce mai multe dispozitive, sunt din ce în ce mai mulți utilizatori și asta face ca suprafața atacurilor adică zona de unde pot să apară atacuri este din ce în ce mai mare. Şi atunci și cum te protejezi? Trebuie să te protejezi din zona de acces. Să permiţi accesul utilizatorilor sau dispozitivelor doar dacă ai încredere în ele. Vedem și noi astăzi că e din ce în ce mai greu să ai încredere și trebuie să pleci de la Zero Trust, de la încredere zero. Şi, atunci trebuie să ai mecanismele care să construiască încrederea până la nivelul în care poți să spui cu certitudine că acest utilizator este autorizat să acceseze rețeaua mea.
Bineînțeles, conceptul este complex și integrează mai multe soluții sub aceeași umbrelă. Dar, ca un exemplu foarte simplu de înțeles este autentificarea. În momentul când mă autentific în corporația mea, folosesc ceea ceea ce se cheamă Two Factor Authentication. Deci folosesc, pe deoparte, user name și parola mea, dar, în același timp, am și o aplicație care este integrată cu sistemele noastre de securitate pe nume Duo și pot printr-un SMS să mă autentific şi din altă parte. Acesta este un concept care trebuie implementat neapărat de toate companiile pentru a-şi proteja accesul la resurse.
Când va deveni un concept mainstream?
Noi credem că foarte repede pentru că ideea în sine răspunde la o nevoie existentă. Deci, nu vorbim despre o nevoie potențială din viitor sau un lucru care se întâmplă în viitor. Vorbim despre lucrurile care se întâmplă astăzi. Noi deja avem foarte mulți clienți care vin și discută cu noi despre despre acest concept. Bineînţeles, aşa cum am spus, Zero Trust înseamnă mai mult decât Two Factor Authentication, dar clienții înțeleg. Plecând de la partea de acces înțeleg ce înseamnă Zero Trust.
Ce ar trebui să facă companiile pentru a se pregăti în vederea implementării acestui concept?
Bineînțeles, există componenta de adopție de tehnologie. Acesta este foarte importantă. Adopția de tehnologie de la un partener de încredere folosind un ecosistem de încredere. Din punctul acesta de vedere, eu cred că noi suntem foarte bine poziționați.
O altă componentă foarte importantă este utilizatorul. Pentru că utilizatorul va trebui să folosească aceste aceste tehnologii și aici intră educația. Educația, nu numai în lucruri de bază în securitate cibernetică, dar şi educația care trebuie tradusă și în procese interne. Pentru că, la un moment dat, nu vei avea acces la rețea dacă nu folosești aceste lucruri. Nu te vei putea conecta la rețeaua wi-fi dacă nu ai o metodă de autentificare multiplă, dacă metoda respectivă nu îți face o analiză a echipamentului sau a software-ului cu care vrei să te conectezi şi care să spună: da, este ultima variantă sau e varianta care trebuie. Şi asta cum se face? Prin procese interne.
Cât de pregătite sunt companiile din România pentru lansarea 5G şi Wi-Fi 6?
Acestea sunt concepte relativ noi. Vorbesc despre aceste două concepte în ideea de mobilitate a viitorului și coloana vertebrală a internetului lucrurilor pe care se construiește din ce în ce mai mult și vedem rezultatele. Am început să vorbim despre internet of things acum patru-cinci ani şi astăzi vedem că a crescut foarte mult numărul de device-uri conectate. Cât de pregătite sunt companiile? Mai sunt multe lucruri de făcut pentru că și acestea sunt standarde noi. Wi-Fi 6 fost lansat recent. Sunt încă producători de echipamente de end user care nu sunt încă compatibile cu aceste standarde, la fel cum este cazul şi la 5G. Dar, cu siguranță, în viitor standardele vor fi din ce în ce mai mult îmbrățișate și vor fi vor fi adoptate. Mai sunt încă multe lucruri de făcut. Am spus de partea de transport. În momentul când o să am echipamente care să se conecteze cu viteze de până la 5Gb pe secundă prin Wi-Fi 6, bineînțeles, depinde de densitate şi de numărul utilizatorilor, dar, teoretic, este posibil, atunci am nevoie de toată rețeaua care să transporte date. În momentul când mare parte din conţinut va fi video, nu numai cel de divertisment, dar și conţinutul educativ și conţinutul corporate şi de comunicație, şi va fi din ce în ce mai mult video, ca să pot să îl văd într-un format cu care sunt eu obișnuit, trebuie să am o rețea care să îmi permită lucrul acesta. Să îmi permită o experiență extraordinară. Mai sunt încă lucruri de făcut.
Care sunt industriile din România unde vor fi implementate cele două tehnologii și ce aplicații au?
Probabil că în momentul acesta aplicabilitatea acestor concepte este cel mai mare semn de întrebare. Cel puțin dacă mă uit la zona 5G pentru că 5G propovăduiește viteze mari și latențe reduse. printre alte lucruri. ceea ce permite conectarea mai multor dispozitive. Mai avem până să avem toate aceste dispozitive. Bineînțeles, că în zona de utilități există un mare potențial, în zona de tot ce înseamnă asset management există un mare potențial. Dar, eu consider că există un mare potențial și la toate companiile care interacționează cu clienții sau la toate companiile care au un număr cât de cât dcecent de angajați. Pentru că, încă o dată, comunicarea va fi din ce în ce mai mult video. Experiența clientului și, atenție, clientul nu va însemna doar clientul companiei, ci va fi inclusiv angajatul intern care va fi clientul directorului general care trebuie să ilustreze un mesaj, al departamentului de HR care trebuie să livreze un training. Acestea ar fi zonele principale pe care pe care le vedem.
Care sunt zonele cu cel mai mare potențial pentru creșterea pieței de IT din România?
Cred că România în sine are un mare potențial. Deci dacă pun toată zona, aş pune toată România. România și companiile private și zona publică au mare potențial pentru a îmbrățișa digitalizarea. Sunt încă foarte multe lucruri de făcut. Putem spune că nu știu dintr-un anumit unghi companiile private par un pic mai avansate și atunci cu potențial mare ar fi și în zona publică. Vedem că sunt pași importanți care au fost făcut făcuți ultima perioadă. Sunt idei un pic mai coerente de unde am putea să ajungem cu digitalizarea la nivel național. Sperăm doar să avem stabilitatea și viziunea cât să putem să implementăm lucrurile pe care putem să le facem.
Și apropo de asta, având în vedere că vom avea un nou Guvern, ce măsuri ar trebui să ia, indiferent care va fi acesta, pentru dezvoltarea sectorului IT?
Părerea mea este că, iarăși indiferent de guvern, indiferent de nuanța politică pe care bineînțeles nu le comentăm, noi suntem în România şi ne pasă de ce se întâmplă cu țara, în general. Și vrem să se întâmple lucruri bune. Considerăm că această componentă de tehnologie sub orice formă se numește ea, fie societate informațională, tehnologia informației, digitalizare trebuie să fie prioritate pe agenda oricărei forme de administrație. Şi trebuie să fie un pilon principal. Deci, nu trebuie să fie ceva secundar, nu trebuie să fie ceva sub altceva. Trebuie să fie parte din viziunea sau din obiectivele strategice pe care România le are. Ne place să ne lăudăm cu faptul că IT-ul reprezintă 6% sau peste 6% din PIB. Cred că este necesară o analiză în profunzime a structurii acestei acestui segment de business. Noi considerăm că am contribuit într-o oarecare măsură prin pregătirea a peste 8.000 de specialiști în ultimii ani. Dar, e
bine să înțelegem care sunt lucrurile cu adevărat cu impact și care sunt lucrurile care nu sunt neapărat ceea ce par a fi. Deci, revenind, digitalizarea, că se cheamă digitalizare, că se cheamă tehnologia informației, că se cheamă societatea informațională trebuie să fie printre primele obiective strategice ale oricărei forme de administrație în România.
Cum arată piața de echipamente și servicii IT din România și ce estimaţi pentru anul viitor?
Aș putea să spun că din punctul nostru de vedere piața a crescut. Business-ul nostru a crescut în ultima perioadă, în special în zona de sector privat, am avut creșteri. De asemenea, securitatea cibernetică avut creștere interesantă partea de infrastructură. Uitându-mă în urmă la semnele pozitive, ceea ce nu înseamnă neapărat că așa o să se întâmple, dar uitându-mă şi la ce proiecte discutăm şi la modul cum discutăm cu clienții noștri, cred că o să creștem în continuare, în următorul an, cel puțin, Mă feresc să fac preziceri mai mari de un an de zile pentru că situaţia e complicată în perioade de genul acesta, la nivel mondial în general, nu numai legată de România, cred că în următorul an vom avea un an bun și vom crește pe toate segmentele noastre.
Care dintre tehnologiile actuale vor avea impactul cel mai mare asupra companiei?
Acesta este un răspuns foarte greu de dat. În prezentarea mea am vorbit despre mai multe idei tehnologice să le spunem, cu siguranță partea de mașini learning din perspectiva argumentării, complementării activității umane. Acest lucru va fi peste tot, de la zona de operare, optimizare rețele și infrastructuri până la zona de Cyber Security prin îndepărtarea informațiilor nerelevante. Deci zona de machine learning aș pune-o la mare preț. Iarăși trendul acesta de Cloud și Clouldul care trebuie înțeles în ideea de multicloud, în ideea de dezvoltare de aplicații după o nouă paradigmă şi nu doar ca o zonă unde se procesează date. Ce înseamnă asta? Că în afara faptului că se procesează date undeva, este important ca datele respective să circule. Circulația datelor, sigur cu viteza dorită care să asigure experiența dorită, deci oferirea serviciilor de data center oriunde şi oricând va fi un lucru foarte important. Aici noi investim foarte mult și avem un avantaj competitiv pe care îl oferim clienților noștri. Şi toată această idee de software defined însemnând software care interacționează cu infrastructura şi reușește să automatizezi activitățile oamenilor. Nu aş lega-o de machine learning pentru că este ceva care nu învață, dar, iarăși, se poate integra de zona de software.
Ce divizie a Cisco România merge cel mai bine?
Cam toate părţile business-ului nostru în Romînia au mers bine. Aş evidenţia în mod deosebit zona de clienți de mijloc spre mari din zona privată. A fost o zonă care a mers bine. Am făcut foarte multe proiecte complexe, foarte multe proiecte inovatoare. Chiar am fost uimit să văd câte lucrur,i nu neapărat că din zona non standard,. ci lucruri care cumva certifică lucruri pe care le-am spus în trecut. Au multe proiecte de genul acesta la companii medii spre mari. Toate zonele au mers bine, dar am evidențiat aici pentru că aceste companii, în general, sunt cele care produc cel mai mult în economie și important să vezi că acești clienți adoptă soluțiile pe care noi le propovăduim.
Cisco aniversează 20 de ani de prezență în România. Care a fost momentele cheie în evoluţia companiei?
M-aş referi momentele legate de tehnologie, bineînțeles. Ca o constantă în toți acești 20 de ani rămâne Networking Academy și doar să menționezi câteva tehnologii. Prima dintre ele a fost introdusă undeva la sfârșitul anilor ’90 – începutul anilor 2000 se cheamă Tehnologia MPLS (Multi Protocol Label Switching), și, mă rog, eu un termen tehnic. Dar este foarte important de înțeles că a fost o tehnologie care a schimbat fundamental modelele de business ale service provider-ilor prin faptul că reușea transmiterea eficientă a informațiilor între punctele de prezenţă ale unui service provider mult mai bine decât o reușeau tehnologie anterioare. Ce a făcut asta practic? A oferit scalabilitate și prețuri reduse pentru accesul la internet. Aceste două au dus la la dezvoltarea internetului. Toți marii service provider folosesc acest Standard în România și nu numai, care a fost un protocol inventat de către Cisco, după care a devenit Open Standard.
Al doilea pe care aș vrea să le menționez este Tehnologia VoIP (Voice over Internet Protocol). O tehnologie revoluționară. De ce? Pentru că, de exemplu, când construi o clădire la sfârșitul anilor ’90 o cablai cu două rețele o o rețea de date și o rețea analogică pentru telefonic. În momentul când Cisco a scos această tehnologie de transport al datelor și al curentului pe același fir, toată lumea a spus nu există așa ceva, să ai vocea gratuită. Dar s-a întâmplat și toată lumea folosește astăzi VoIP.
Un alt lucru pe care aș vrea să îl menționez este teleprezenta. Teleprezenţa înseamnă o colaborare video de înaltă definiție. Este ca și cum te afli în aceeași în aceeași încăpere. Este mai mult decât video calling, este o experiență la Cisco s-a gândit și a făcut-o și a schimbat fundamental așteptările de la o conferință video sau de la ceea ce înseamnă colaborare video. Pentru că acum, în mediul corporate, dacă nu ai senzația aceea că te afli față în față cu persoana, nu ai comunicarea unui eficientă. Cisco a introdus acest concept, tot așa, pe la începutul anilor 2000. Acestea ar fi câteva tehnologii care, credem noi că au influenţat mult industria în România.
România a căzut un pic în clasamentul european în ceea ce priveşte viteza la internet. Dacă eram pe primul loc în urmă cu câţiva ani, acum am pierdut câteva locuri. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru şi ce putem face să revenim în top?
Să fiu sincer nu am nu am făcut o analiză de ce se întâmplă lucrul acesta. Eu consider că sunt mai multe aspecte. Este un lucru bun că suntem totuși în top. Dacă ne comparăm cu multe țări mult mai dezvoltate decât România stăm încă foarte bine și asta poate să o vadă oricine care mai călătorește prin Europa. Pe de altă parte, unde cred eu că putem să dezvoltăm şi să avem potențial este în zonele care sunt mai puțin accesibile sau în zonele care sunt un pic mai departe de orașele mari. Cred că acolo este un potențial și presupunerea mea că este unul dintre factorii care ne trag un pic în jos în fața mea. În rest, bineînțeles, utilizarea internetului trebuie să tragă după sine creșterea vitezelor.