Dorin Pena, Cisco: Trebuie să tragem un semnal de alarmă referitor la piaţa de muncă din România
„Din păcate, trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că vedem piaţa de muncă saturată şi în acelaşi timp vedem o scădere a complexităţii, nivelul celor care vin din spate este oarecum simplificat. Se caută job-uri simple, job-uri care fac unul sau două task-uri şi cam aia este. Pe noi şi pe partenerii noştri pe interesează zona de arhitecţi (în tehnologie – n.r.), oameni care pot dezvolta soluţii complexe, care pot înţelege nevoi complexe”, a afirmat pentru ECONOMICA.NET Dorin Pena, directorul general al Cisco România.
„Cred că înclinaţia industriei din România către suport simplificat trebuie analizată cu seriozitate şi văzut care este impactul pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt impactul este pozitiv, pentru că se creează nişte joburi, dar în acelaşi timp trebuie înţeleasă şi natura acestor joburi, cât de uşor sunt ele de înlocuit şi care sunt diferenţiatorii pe care noi, ca ţară, ne dorim să-i creştem. Şi mai degrabă m-aş duce către inovaţie, către arhitecturi, către oameni care pot înţelege probleme complexe la care să vină cu soluţii complexe”, a explicat el.
Cisco, cel mai mare producător de echipamente de reţea din lume, şi-a extins anul trecut echipa din România şi anticipează că va continua să crească şi anul acesta. Compania caută specialişti IT cu abilităţi bune de comunicare, care să fie capabili să interacţioneze direct cu partenerii din mediul de afaceri.
Ca posibilă soluţie, fie şi parţială, pentru problemele remarcate pe piaţa de muncă, Pena crede că este nevoie de implicare atât din partea mediului de afaceri, cât şi din partea factorilor de decizie.
„Soluţia pe care noi o adoptăm pentru asta este programul Cisco Networking Academy, pe care îl susţinem de 17-18 ani. Am avut până acum peste 80.000 de participanţi în acest program, oameni de o calitate foarte bună, care învaţă lucruri complexe. Cred că fiecare jucător participant din industria din România, de la companii private până la factori de decizie din mediul public, ar trebui să se uite nu numai la reducerea costurilor, ci şi la creşterea competenţelor angajaţilor lor şi a celor care vin din spate”, spune şeful Cisco România.